Летище Домодедово. Снимка: БТА

След терористичния акт на летище Домодедово в Москва руската общественост си задава въпроса как терористът-самоубиец с бомбата, която най-вероятно е била в куфара му, безпрепятствено е влязъл в сградата, без никой да го провери и да го спре.

Според една от версиите обаче бомбата е била закрепена около кръста му, тъй като на мястото на експлозията не е имало дупка, предаде РИА Новости.

Според „Московский комсомолец“ терористът може би е пристигнал с кола от града, оставил е автомобила на платения паркинг, откъдето веднага се влиза в залата за посрещачи на международния терминал.

На входа има пост с двама милиционери, има и металодетектор. Изданието пише, че милиционерите почти не следят кой влиза, може да се мине и покрай тях, и покрай металодетектора.

След това терористът най-вероятно се е качил на втория етаж, където винаги има тълпи от хора. Тази зона условно е отделена от изхода от митническия терминал със синя полоса, но границата не се спазва от никого. На входа на терминала също няма охрана.

Хора, оказали се там в момента на терористичния акт, разказват, че на малката площадка са се били струпали толкова хора, че е било просто невъзможно да се забележи кой се приближава или отдалечава.

Според очевидци секунди преди взрива мъж от тълпата извикал: "Ще ви убия всичките!" След това се чул взрив.

Още по темата

"Тресна така, че хората в международния терминал изпопадаха на пода", цитира думите на очевидци "Комсомолская правда".

Първата им мисъл била, че на летището е паднал самолет.

"В момента на експлозията посрещах човек, пристигащ от Лондон", разказва московчанинът Дмитрий Илин в линейката.

"Внезапно се чу трясък, видях огнено кълбо, хората закрещяха. В бомбата имаше много парчета. Продупчиха ми краката, панталоните ми бяха разкъсани. По чудо не пострадах силно. Макар че пред очите ми на един човек просто му откъсна лицето. Медиците пристигнаха бързо, качиха ни на линейките и тръгнахме към болниците", казва мъжът.

Друг очевидец Артьом Жилинков твърди, че е видял терориста в гръб. По думите му той е бил облечен в черно. Куфарът му избухнал в ръцете. Камери са запечатали момента на взрива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase