Снимка: iStock

Ако сте като повечето хора и започвате деня си с чаша горещо кафе, то трябва да имате едно наум с диуретичните ефекти на кофеина.

Проучванията показват, че кафето може да стимулира стомаха ви, променяйки времето, необходимо на храната да премине през храносмилателната ви система. Освен това сутрешната ви чаша кафе може също да взаимодейства с лекарствата, които може да приемате, и да промени това колко бързо те се абсорбират в кръвта ви.

Това означава, че пиенето на кафе по същото време, когато приемате лекарствата си, може да повлияе на това колко добре ви действат. През 2020 г. група изследователи прегледаха множество лекарства и как те се повлияват от кафето. Те съобщават, че кафето „значително влияе върху абсорбцията, разпределението, метаболизма и екскрецията на много лекарства.“  

Но не всички лекарства се повлияват от пиенето на кафе. Прочетете, за да научите кои лекарства да не смесвате с кафе и какво да търсите.

Лекарства за щитовидната жлеза

Ако имате хипотиреоидизъм, вашата щитовидна жлеза – жлеза с форма на пеперуда в предната част на врата – не произвежда достатъчно тиреоиден хормон. Това може да причини наддаване на тегло, суха кожа, болки в ставите, косопад и нередовен менструален цикъл.

На много хора се предписват лекарства за щитовидната жлеза, за да се балансират хормоните. Проучванията показват, че пиенето на кафе едновременно с приема на лекарства за щитовидната жлеза може да намали това колко от лекарството се абсорбира от тялото ви, което прави лекарството по-малко ефективно за вас.  И това не е малък ефект: Докладите от случаи на пациенти показват, че кафето може дори да намалява усвояването на лекарството за щитовидната жлеза с повече от половината.

Цялата статия можете да прочетете в Тialoto.bg

Източник; Tialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase