Вече сме в началото на лятото и всички стремглаво се подготвяме за морската почивка. Почти всеки си мечтае за перфектната фигура, разбира се - сега и веднага.

"Това здравословно хранене, здравословният лайфстайл, грижата за здравето и профилактиката трябва да съпътстват един човек дългосрочно в неговия житейски път. Преди пролетно-летния сезон влизаме в спортните зали, търсим някаква вълшебна добавка, някаква вълшебна диета. Малко обаче се объркваме. Липсата на информация и стигането до крайности никога не са довели до нещо добро", заяви фитнес инструкторът гл. ас. д-р Иван Неделчев за "България сутрин".

Според него е важно да имаме баланс между начина на хранене и движението.

"Мазнината по своята същност и функция има много полезни свойства и механизми. Нашите стави и сухожилия имат мазнини. Тук идва един голям проблем, който се казва излишък от калории. Той може да дойде по два пътя - когато ядем повече или когато сме обездвижени. Много хора трудно балансират тези две неща. Белтъците, мазнините и въглехидратите са взаимодопълващи се. Цялото занимание с калории се върти около този спектър. Напоследък е много нашумяло гладуването и друг тип фастинги, трябва да го съобразим с нашия начин на живот", обясни инструкторът пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи с фастинга не се започва изведнъж, а постепенно.

"Фастингът стана много популярен, защото е лесен и удобен за един работещ човек да направи прозорец от 8, от 12, или от 16 часа, в които да не се храни. Води началото си от религиозните пости. То има своя положителен ефект, но ние не можем от днес, когато сме се хранили безразборно, да кажем, че от утре сме на фастинг. Започва се бавно и постепенно", коментира гостът.

Важно е за всяко дете да отделя повече време да спортува и да е активно, категоричен е Неделчев.

"Децата малко играят в училище. Все още физическото възпитание и спортът остават на последен план. Само деца единици, които имат финансова възможност и родителите им плащат, купуват им екипировка... Ние не искаме да ги правим шампиони, спортисти, олимпийци. Искаме всяко дете да има санитарния минимум от двигателна активност", подчерта той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase