Снимка: Istock

Знаете ли какво е общото между авокадото, грейпфрута, портокалите, папаята, динята, мангото и нара? Тези вкусни плодове са едни от най-богатите на фибри. Фибрите са сложни въглехидрати, намиращи се в храни на растителна основа.

Има два вида фибри – неразтворими и разтворими. Всеки от тях функционира по различен начин в тялото, като повечето растителни храни ни осигуряват комбинация и от двата вида.

Ежедневната консумация на фибри е много важна за доброто ни здраве и форма, особено ако се опитваме да отслабнем. Фибрите допринасят съществено за загубата на тегло и регулирането му, подпомагат изхождането. Допринасят за намаляване на нивата на лошия холестерол, помагат в контрола на високото кръвно налягане, стабилизират нивата на кръвната захар, намаляват риска от рак на дебелото черво, гърдата и други.

Тъй като в никое здравословно хранене и диета не бива да липсват плодове, вижте кои други са изключително богати на фибри.

Малини

Те са едни от най-вкусните и полезни плодове, които дори в малки количества ни доставят фибри. В една чаша малини се съдържат около 8 г фибри. Техният наситен цвят се дължи на антиоксиданти, наречени антоцианини. Малините ни осигуряват и други фитонутриенти – флаваноли, процианидини и елагитанини – които могат да помогнат за намаляване на риска от някои видове рак, сърдечни заболявания, хипертония и остеопороза, сочат изследвания.

Къпини

Още един добър избор за консумиране на плодове по време на диета и не само. Къпините имат малко калории, но също като малините много фибри. Те също са добър източник на витамини С и К.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase