fallback

В Световната здравна организация подготвят нови правила за справяне с пандемии, като целта е до май 2024 г. да бъде прието споразумение от 194-те страни членки на здравната агенция към ООН.

Нова пандемия

"Тя няма да бъде нито първата, нито последната, както Ковид-19 беше нито първата, нито последната. Три са точките, които се подготвят като пандемично споразумение. Първата засяга равния достъп, така че всички ние да можем да споделим наличните тестове и ваксини. По време на Ковид-19 31% от хората по целия свят бяха без ваксини. Второто е свързано с укрепването на здравната система, защото тя трябва да бъде готова да поеме по-високи натоварвания, бяхме свидетели на много сериозни драми по време на Ковид-19, особено в началните вълни. Разбира се, целта е да се споделя информация за онези патогени, които имат потенциал да предизвикват големи огнища, да бъдат защитени медицинските работници и уязвимите групи. И третата група мерки са тези, които засягат сътрудничеството", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че въпросът за нова пандемия не е дали, а кога светът ще я посрещне.

"Специалистите предположиха, че идващата пандемия може да бъде предизвикана от непознат до момента вирус, което се случи и със SARS-CoV-2. Няма драма, няма конспирация. Много е важно да опознаем, доколкото можем, тези непознати вируси", смята вирусологът.

Какво каза проф. Александрова за причия грип и денгата - вижте във видеото
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Наблюдател

преди 3 месеца

Деее голяма дряновица за таз муна и всичките наточени за милиарди печалби на наш гръб и да ни бодат като пилета в интензивна птицеферма. Да ви напомня, че пилетата живеят към 38 дни и във фермите единствено домашните любимци почиват от естествена причина. Долни ко пилета, както би се изказала Митрафонова. Туй на човек не мяза, тръгнало да агитира, че и професорка било. Боййй по рунтавата чутура и бързо ще й се избият всякакви пандемични подмолни споразумения да ни третират като животни!

40

Към 39

преди 3 месеца

Хи-хи! Сбъркала съм! 69% от 6 млд. души, ваксинирани поне веднъж! Милиардите евро/долари само за ваксини са много повече! Не искам да пресмятам!

39

Анонимен

преди 3 месеца

31% от хората по света, били без ваксини? Леле каква точност /... и 1%/. Сега ... приемаме, че сме 8 млд. От тях, все пак да махнем децата под 5г., предполагам, оставаме не повече от 6 млд. 59% от 6 млд. прави 3 млд души би трябвало да са ваксинирани поне веднъж, което прави поне 40 млд евро/долари, няма значение. Маските са отделно, тестовете са отделно, "лекарствата" и те. И ни обещават още, само не знаят точно кога ... Без коментар, вЕрваме. Не е конспирация, а ангажименти, нали?

fallback