Снимка: Istock

Желязото е минерал, който е от незаменима важност за организма. Без него е невъзможно да се случват някои жизненоважни процеси, като синтез на хемоглобин и пренос на кислород от сърцето към всяка тъкан и клетка в организма.

Ако е налице дефицит на желязо настъпва анемия. Колкото по-тежка е тя, толкова по-застрашени са животът и здравето на човек. Причините да настъпи анемия са много, като от това състояние най-често страдат жените.

В много случаи причината е тежка и продължителна менструация с обилно кървене, недостатъчно присъствие на месни продукти и риба в диетата, тъй като те са основните източници с най-високо съдържание на желязо.

Ако следвате вегетарианска диета, вероятността да страдате от анемия в някаква степен е по-голяма. В такива случаи е добре да наблегнете на някои растителни храни, които са с по-високо съдържание на желязо и могат да допринесат за овладяване на дефицита на този безценен минерал.

Кои са растителните източници на желязо сред храните?

Червено цвекло

Червеното цвекло е прекрасен източник на желязо. В него се съдържат и витамини от група В, много важни за нервната система. Богато е на антиоксиданти, които се борят с възпаленията и подобряват деленето на клетките и регенерацията им.

Тиквено семе

Тиквеното семе е чудесно средство да добавите желязо към храненето си. В него се съдържат още безценните минерали цинк и манган, както и витамин К, който има пряко отношение в съсирването на кръвта и образуването на костно вещество. Тиквеното семе е и един от най-добрите източници на магнезий, който е ключов за функциите на нервната, сърдечносъдовата система, превенцията на диабет.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase