Медът е една от най-полезните храни от хилядолетия насам. Днес можем да се наслаждаваме на различните му вкусове – многоцветен, лавандулов, манов и т. н. Опитвали ли сте кестенов мед? Този ароматен мед е монофлорен, произведен от пчелите, които са събирали нектар от цветовете на кестена, като семейството на кестеновите дървета включва множество разновидности.
Кестеновият мед има тъмен кехлибарен цвят, който може да е вариращ от тъмнокафяв до кехлибарен със златисти или червеникави нюанси. Ароматът му е флорален, но не и натрапчив. Този вид мед кристализира бавно за разлика от други видове. Чудесна добавка е към сирена, месо (особено дивечово), десерти.
Какви са ползите за здравето от консумацията на кестенов мед?
Той е много богат на антиоксиданти – За тях е известно, че спомагат за инхибирането на свободните радикали и вредите, които нанасят върху организма. Антиоксидантите допринасят за намаляване на оксидативния стрес и произтичащото от това увреждане на клетките. Според западни специалисти, това е защото медът с тъмен цвят има по-високо съдържание на антиоксиданти.
Източник на витамини и минерали – Сред които желязо, витамини B и C, високо съдържание на калий, манган, мед, следи от аминокиселини и други хранителни вещества също се наблюдават при суровия кестенов мед. Всичкият този състав го прави чудесен за подсилване на защитните сили на имунитета.
Също така е известно, че има антибактериално и антимикробно действие. Богатият хранителен състав на меда го прави полезна храна за здравето на костите, мускулите, а също така и намалява възпаленията, свързани с артрита.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
8
Навитак
преди 6 месецаМише, да казвам ли на какво да намажеш кестеновият мед за да е най-полезен при възпалено гърло?
7
Анонимен
преди 6 месецаГалка милк ще ги сцепи всички миски с деца.
6
Itso
преди 6 месецаНямам представа, да кажат софиянци.