Младежите, които използват електронни цигари са същите, които иначе биха пропушили традиционни цигари, а това на практика води до намаляване на нивата на тютюнопушене, показва проучване във Великобритания сред тийнейджъри до 17 години, представено от проф. Катлин Нотли, експерт по зависимости от Медицински факултет в Норуич, Университет на Източна Англия (UEA). Проф. Нотли цитира данните по време на годишна среща за обмен на научни дании и новости в регулациите на новите алтернативи „E-cigarette Summit“, която събира в края на всяка година в Лондон учени, лекари и експерти по обществено здраве от цял свят. Твърдението, че употребата на електронни цигари можела да послужи като „входна врата“ към горящите тютюневи цигари сред младите хора е мит и това вече е доказано с проучвания от реалния живот, категорични бяха експерти от различни държави в края на миналата година.

Данните за 2023 г. от проучването на ASH, Smokefree GB Youth Survey, една от най-мощните британски НПО-организации срещу тютюна показват, че броят на младите хора до 17 години, които използват електронни цигари, се е увеличил в последните години, но това е станало за сметка на намаляване на тези, които пушат обикновени тютюневи цигари. През 2023 г. 7,6% от британските младежи до 17 години вейпват. Успоредно с това се променя и броят на пушачите на цигари в тази възрастова група – те намаляват до 3,6% през 2023 г. спрямо 6% през 2013 г.

Това дава основание на учените да твърдят, че на практика младежите, които днес използват вейп са статистически същата група, която би пушила обикновени цигари, ако не съществуваха вейпинг продуктите, тоест различни видове електронни цигари.

„Нека да е ясно също, че 92% от младежите не употребяват вейпове, въпреки моралните обвинения“, посочи проф. Нотли, и добави, че също така трябва да е ясно, че „Електронните цигари не са без вреда, но са по-добра алтернатива в сравнение с цигарите“.  Проучването още сочи, че респондентите във Великобритания споделят, че първата си цигара са запалили на 14 години, а за първи път са употребили електронна цигара на 15 години. Това следва да означава, че е по-вероятно първо да са пушили горими цигари, а след това да са започнали да употребяват вейп. Не са малък дял и тези, които казват, че когато са започнали да вейпват, са престанали да пушат. Има и такива, който употребяват и вейп, и цигари.  

Това е истинският проблем: вейпинг и пушене едновременно

„Истинският проблем  е, че младите хора пушат и цигари, и вейпват - взаимозаменяемо, което се отразява неблагоприятно на здравословното състояние. Младежите имат неправилни възприятия за риска от вейпинга и риска от цигарите и смятат, че  пушенето е  равностойно на изпаряването, което се отразява и на поведението им“, каза професор Нотли.  Според нея „младежите са изкупителна жертва за ситуацията, в която се намираме в момента - огромен медиен фокус върху новите никотинови алтернативи, подкрепян от СЗО и пренебрегване на голямата опасност - продължаващото тютюнопушене, което доказано е най-вредният начин за прием на никотин и нанася сериозни вреди върху общественото здраве.“  Според учените регулаторите и здравните власти пропускат факта, че младежите, които използват електронни цигари е твърде вероятно да са тези, които биха пушили обикновени цигари, ако  вейпингът не съществуваше. Кампаниите се насочват срещу новите продукти, а не срещу големия проблем - тютюнопушенето на цигари или към употребата на тютюн и никотин кат оцяло, така че младите да не посягат нито към бездимните продукти или вейповете, нито към горимите цигари.

„Младите хора много повече пушат обикновените горими цигари, но за това сякаш не се говори в медиите в такава степен, в каквато се говори за вейпинга. Ясно е, че забрана на еднократните електронни цигари ще има последици и за черния им пазар и потенциално за отново увеличение на тютюнопушенето“, каза професор Нотли по повод дебата във Великобритания за забрана на еднократните вейпове.

Само 33% от тийнейджърите разбират разликата във вредата на вейповете и на цигарите


Все повече проучвания показват, че вейпингът може да измести тютюнопушенето, насочвайки тези, които пушат цигари към използването на по-малко вредния вейпинг продукт, сочи анализът и на д-р Сара Джексън от Изследователската група по тютюна от Юнивърсити Колидж Лондон. Проучване на възприятията за нива на риска оборва и друга набираща популярност теза – че посланията на тютюневата индустрия за намалени вреди привличат младежите към употреба на електронни цигари.

„Само 33% от младежите знаят за намалената вреда на вейпинга спрямо цигарите. 54% от тийнейджърите погрешно смятат, че вейпингът има повече вреда върху здравето отколкото, ако пушат горими  цигари, а 13% не знаят кое от двете твърдения е истина и то 4 години след като Агенцията по обществено здраве на Англия окачестви риска от вейпинга като 95% по-малък от този на горимите цигари“, обясни д-р Джаксън. Възприятията за електронните цигари сред хората са по-зле от когато и да било заради дезинформацията срещу научните данни.

„Проблемът е, че хората не могат да отсеят в интернет информацията, която е доказана с проучвания от невярната недоказана информация. Това пречи за вземането на информиран избор на продукт с намалена вреда, когато хората не могат да спрат да употребяват никотин“, казва д-р Сара Джаксън.

Според проф. Питър Хайек, директор на Отдела за изследване на здравето и начина на живот към Института за здравеопазване на населението Улфсън в „Кралица Мери“, електронните цигари ефективно помагат на пушачите да се откажат от цигарите и са по-ефективни срещу тютюнопушенето от медицинските никотинзаместващи терапии като лепенки, инхалатори, таблетки или тяхната комбинация.

„Има около 60 % по-голям шанс за отказване от тютюнопушене с електронни цигари в сравнение с никотин заместващата терапия“, казва проф. Хайек. Наскоро световни учени опровергаха един от най-големите заблуди  за иновативните бездимни алтернативи за връзка между употребата на новите продукти и увеличаване на пушенето на старите цигари. Изследване на Лондонския университет „Кралица Мери“, финансирано от Националния институт за изследване на здравето и грижите (NIHR) на Великобритания, доказа, че появата на електронните цигари, устройствата с нагряване на тютюн и никотиновите торбички не води до увеличаване на пушачите на цигари. Нещо повече, изследването показва, че новите бездимни алтернативи  ускоряват намаляването на тютюнопушенето като се конкурират с традиционните цигари и ги заменят. Необходими са обаче още данни, за да се установи в какъв мащаб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase