Снимка: Bulgaria ON AIR

Данните, представени в Международната седмица на осведоменноста за заболяванията на щитовидната жлеза показват, че 17% от жените до 60-годишна възраст имат проблеми. Заболяването в България като тендениция намалява.

"България е била ендемичен район”, сподели Мария Силяновска - председател на Сдружение на пациентите със заболявания на щитовидната жлеза.

В предаването “България сутрин” тя допълни, че в интернет има много информация, но ролята на сдружението е важна, защото те представя достоверна информация и данни на пациентите.

Според Силяновска щитовидната жлеза някак остава скрита като орган и първопричина за редица заболявания. Малко изменение във функцията на щитовидната жлеза може да предизвика проблеми в целия организъм, предупреди Силяновска.

Пред Bulgaria ON AIR Силяновска допълни, че при щитовидната жлеза лесно се диагностицират проблемите - необходимо е да си направим кръвни изследвания и ехографски преглед. Според нея профилактиката в България не е добре застъпена, а това е преди всичко лизна отговорност.

Силяновска подчерта, че симптоматиката при щитовидната жлеза е скрита.

"Чувствате се уморен, депресиран, имате проблеми със съня, качвате или сваляте тегло. В един миг може да се изненадате и това да е от щитовидната жлеза. 80% от заболяванията на щитовидната жлеза са при жените. Свързани са със сърдечно-съдовите заболявания, с диабета, с онкологичните и хронични респираторни заболявания", разясни още гостът.

Мария Силяновска допълни, че най-честото лечение е приемането на тиреоидни хормони, но трябва стриктно да се спазват правила при приемането на таблетките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase