Рапичното олио е един здравословен избор, който можете да направите. Редица заболявания и проблеми с теглото се дължат на приема на прекалено много наситени и трансмазнини. Те се съдържат в рафинираните масла за готвене и овкусяване.
Рапичното олио не се причислява към тях, защото то съдържа множество полезни хранителни вещества и мастни киселини, борещи се именно с тези здравословни проблеми.
Защо рапичното олио е така полезно и е добре да се използва като алтернатива на най-масовите мазнини за готвене?
Омега-3 и омега-6
Рапичното олио съдържа полезните мастни киселини омега-3 и омега-6. Това го прави здравословно за сърдечносъдовата система, контрола на холестерола и кръвното налягане, подобряване еластичността на стените на кръвоносните съдове.
Висока точка на кипене
Не всички масла и мазнини са подходящи за готвене, защото някои имат ниска точка на кипене и поради тази причина е по-добре да се използват за сурови ястия и овкусяване. Рапичното олио обаче има точка на кипене 242 градуса по Целзий, което го прави идеално за готвене.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
19
Анонимен
преди 8 месецаА не, аз ползвам само слънчогледово, рафинирано по 7 лева литъра, даже сега чакам да му вдигнат цената и ще купя още литри да имам в къщи
18
Ходя като дизел
преди 8 месецаСега като спряха дизелите няма какво да я правят рапицата и давай да нагъваме било полезно.
17
Екотроп
преди 8 месецаНай големи ползи за екологията има консумацията на грес и на отработено масло 10w40 .