Снимка: pearson0612 от Pixabay

За втора поредна година случаите на морбили в Европа се увеличават и скоро ще надвишат тези от миналата година. Световната здравна организация се тревожи, че нещата ще излязат извън контрол и затова увеличава усилията си в посока на ваксинация.

Общо 56 635 случая на морбили и четирима починали са регистрирани през първите 3 месеца на годината в 45 от 53 страни от европейския регион на СЗО, който включва и Централна Азия. Това е само 5000 случая по-малко от цялата 2023 г., когато бе съобщено за 13 смъртни случая.

Ваксината срещу морбили е двудозова, а напълно имунизиран човек получава над 95% защита.

На фона на предупрежденията на СЗО за разпространение на морбили, отново в Европа има бум на “петата болест”. Случаите са се увеличили значително в страни като Германия, Дания, Франция, Нидерландия, Ирландия и Норвегия, съобщават от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

След премахването на карантинните мерки от Ковид-19, инфекциозното заболяване, причинено от парвовирус B19, бележи своя възход. Парвовирусът протича сравнително лека при малки деца и се характеризира с зачервяване по бузите. “Петата болест” може да се сбърка с всяка вирусна инфекция. И въпреки че малките го преболедуват леко и получават траен имунитет, бременните трябва да са изключително внимателни, защото вирусът е опасен за плода.

Срещу парвовируса няма ваксина.

До средата на май тази години са регистрирани повече от 1200 случая само в училища и детски градини в германската провинция Саксония-Анхалт. А през предходните пет години е имало общо около 340 случая, посочват от местната служба за защита на здравеопазването, съобщава Bild.

Въпреки че инфекциите с парвовирус B19 се разпространява по-често през пролетта и началото на лятото, вече има значително увеличение на заболеваемостта в Германия между януари и март, посочва Мартин Ендерс от лаборатория в Щутгарт, цитира bTV.

След отпадането на ограничителните мерки от Ковид, все повече “позабравени” болести започват да ни атакуват - коклюш, морбили, парвовирус, а някои от тях се смятаха за изкоренени.

Много учени се притесняват, че съвсем скоро светът може да бъде изправен пред нова пандемия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase