Снимка: Istock
fallback

Ако се чудите как да постигнете по-хармонично тяло и искате да изглеждате и да се чувствате по-добре, вероятно сте срещали името на тази диета. През последните години тя стана доста популярна. Постоянно чуваме за някоя известна личност, която е успяла да се сбогува с излишните килограми именно поради факта, че спазва „Зоната“. Този режим е разработен преди повече от 30 години от д-р Бари Сиърс, който е американски биохимик. Но какво точно представлява този хранителен режим и кои са неговите основни принципи? В следващите редове ще се опитаме да отговорим на този въпрос. И така:

Какво представлява „Зоната“?

Зоната“ е публикувана за първи път през1995 г., а авторът ѝ разработва този хранителен режим, след като губи членове от семейството си заради инфаркт. Той смята, че също е изложен на риск и търси метод, чрез който да се пребори с тази му генетична обремененост. Според д-р Сиърс, този хранителен режим намалява възпаленията в тялото, а според него именно на това се дължи наддаването на тегло, разболяването и по-бързото остаряване. Привържениците на тази диета твърдят, че като намалите възпалението, намалявайки телесните мазнини много по-бързо, ще забавите стареенето и ще намалите риска от хронични заболявания и ще увеличите цялостния си жизнен тонус.

В основата на нейните правила заляга формулата, че всеки, който е решил да я спазва, трябва да се придържа към консумацията на определено процентно количество хранителни вещества – а именно – 40% въглехидрати, 30% протеини и 30% мазнини. По правило, въглехидратите трябва да имат нисък гликемичен индекс, което означава, че те няма да предизвикват големи пикове на глюкоза, ще освободят по-бавно захарите в кръвта, в резултат на което вие ще се чувствате сити за по-дълго. За предпочитане е протеините да са чисти (да не идват от мазни меса), а пък мазнините да са мононенаситени (главно с растителен произход).

Какво трябва да правите, за да следвате „Зоната“?

Тази диета няма фази и е направена така, че да може да бъде спазвана за цял живот. Има два начина, по които можете да я следвате: единият е по метода на „ръката и окото“, а другият чрез т. нар. „зонови хранителни блокове“.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Патил

преди 1 година

Да, ама не. През 1974 ФАО каза 50-30-20. И това е толкова грешно колкото и постулираното 40-30-30. Просто колко калории се хабят от мазнина и колко от въглехидрати зависи от физическата активност. За американските войници във Виетнам , които са избирали храната си е било 50-30-20. За един който търка бюрото може да е 30-30-40 (последното е мазнини, първото въглехидрати). Диетата трябва да съответства на двигателният режим при това всеки ден

8

Анонимен

преди 1 година

Ако човек има време да си угажда

7

Анонимен

преди 1 година

С хляба яжте маслини, със сиренето яжте чушка или домат освен хляб .. и постепенно ще се приближите до някаква зона.

fallback