Снимка: БГНЕС

На рецептурната бланка лекарите имат право да изписват лекарства, свързани с лечението на различни заболявания, а на един протокол – един медикамент в до три различни дози за едно заболяване. За лечение на едно заболяване пък да се допуска предписване на до три лекарствени продукта, съобщава Нова.

Според друга промяна при назначена терапия с лекарства, които се заплащат на 100%  и се предписват за текущия месец, лекарят ще издава една електронна рецепта. Изключение се допуска само при допълване на терапията с нови лекарствени продукти. Когато тази рецепта е частично изпълнена в аптеката, останалите лекарства може да се купят в същата или друга аптека, сключила договор с НЗОК.

Това обаче трябва да стане до два работни дни от първоначалната частична покупка на лекарствата, но не по-късно от датата на изтичане на срока на валидност на рецептата, пише още в промените. Идеята е при липса на даден медикамент, пациентът да го потърси на друго място или да изчака доставката му в същата аптека в рамките на 24 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase