Снимка: Istock
fallback

Аспиринът е едно от най-широко употребяваните лекарства при главоболие, настинка, вирусни инфекции, възпаления, дори при махмурлук. Той е първата помощ, към която обикновено посягаме, когато не се чувстваме добре по някаква причина.

Аспиринът е лекарство без лекарско предписание, което води началото си още от края на 19 век, когато се предлага само на прах и то само от лекари. Оформянето му в таблетки и масовото му производство започва от началото на 20 век. Германският химик Феликс Хофман се счита за откривател на този широко използван и до днес медикамент, пише healthdigest.com.

Повечето хора днес са напълно наясно за какво могат да използват аспирин. Но знаем ли и алтернативните му употреби? Аспиринът може да се окаже много по-полезен в широк смисъл, отколкото предполагате. Приемът му като лекарство може да се окаже, че не е единственото му приложение.

За какво още можете да използвате аспирин?

Против пърхот и сърбеж

Аспиринът може да успокои силното ви главоболие, но може да помогне и да успокоите сърбящия скалп. Може да е полезен и в премахването на пърхота. Активната съставка на аспирина – ацетилсалицилова киселина, има мощно противовъзпалително действие, което може да помогне за успокояване на раздразнен и сърбящ скалп, който се лющи. Просто трябва да стриете няколко таблетки аспирин и да ги смесите с шампоана си. Измийте косата по стандартния начин, като оставите пяната на шампоана с аспирина да подейства около 5 минути преди да изплакнете.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 2 години

Когато беше 12ст. блистера с "микрикапсулирането" на Жоро Полимера (проф. Георги Георгиев) бабичките умираха от кеф да го ръгат в туршиите. А баба ми лекуваше всичко с аспирин, направо си беше едно малко NHS-UK, но без парацетамол. Сега да не я обвините в нацизъм и антисемитизъм, заради произхода на аспирина, защото тя го слагаше от най-еврейски подбуди.

7

Док Алекс

преди 2 години

До АнонименНе точно така - салициловата киселина се съдържа в кората на бялата върба, на латински Salix alba, оттам и е името - салицилова от саликс, върба, Байер подобряват ефективността и като я ацетилират, оттам ацетилсалицилова киселина, с по-ниски дози - по- добър противовъзпалителен ефект. Салициловата киселина и досега се ползва, но основно външно - салицилов спирт против гъбички.

6

Щирлиц

преди 2 години

Употреба 5-при запояване.

fallback