Сниика: Merit от Pixabay

Ново медицинско изследване се фокусира върху това как омега-3 мастните киселини намаляват нивата на стрес и агресия. Омега-3 мастните киселини играят ключова роля за мозъчните функции. Според проучването неправилното хранене е рисков фактор за поведенчески проблеми.

Ейдриън Рейн, неврокриминолог, прекарва години в изучаване на възможността приемът на омега-3 да намалява степента на агресивното поведение. Ученият е публикувал различни проучвания от няколко държави. Рейн е открил доказателства за ефикасността на омега-3 добавките на база метаанализ на 29 контролирани изследвания, предаде БТА.

Данните обобщават, че приемта на омега-3 има краткотраен ефект. Според Рейн приемът води до 30 процента редуциране на агресивното поведение. Настоящото изследване на Рейн е публикувано в изданието Aggressive and Violent Behavior.

Ученият все пак добавя, че това не е панацея и не действа като магическа пръчка в проблемите с агресията.

Авторът на изследването припомня, че омега-3 мастните киселини се препоръчват при заболявания на сърцето, високо кръвно налягане. Те не са скъпи и нямат странични ефекти. Той дори съветва родители с по-буйни и агресивни деца да включат поне два пъти в седмицата риба в менюто като добавка към станалата терапия.

 "Следващата стъпка е да оценим дали омега-3 може да редуцира агресивните прояви за дълги периоди от време", коментира Рейн.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase