Снимка: Reuters

Въвеждането на данък върху вредните храни ще засегне най-бедните хора в България. Това са тези, за които разходите за храна и напитки представляват над 50% от разполагаемия доход.

Още по темата

Това предупредиха в съвместно становище четири търговски камери. Американската търговска камара в България, Германо-Българската индустриално-търговска камара, Българо-швейцарската търговска камара и Гръцкият Бизнес съвет в България се обединиха в подкрепа на бизнеса срещу въвеждането на данък "обществено здраве".

Четирите организации показаха несъгласието си с намерението на здравния министър да обложи с данък вредните храни. Според търговските камари това ще доведе до срив в индустриите в сектор "Храни и напитки", които дават работа на хиляди.

Четирите търговски камари изпратиха позицията си до всички министерства у нас. В нея те пишат и че данък "вредни храни" няма пряка връзка със здравословното хранене и промяната на хранителните и двигателни навици на българското население. 

"Ще бъде ограничен свободният информиран избор на потребителите и те ще бъдат насочени административно към едни продукти за сметка на други, което е против нормалната пазарна логика", заявяват още чуждестранните камари.

Чуждият бизнес у нас призова правителството да обмисли добре страничните въздействия от по-високото облагане и защото то ще разшири сивата икономика и ще увеличи разходите по прилагане и съобразяване с новите данъци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase