Снимка: архив, Ройтерс

Ограничаването на приема на вредни храни и напитки е преди всичко семейно възпитание, отколкото индустрия, коментира бившият здравен министър Мирослав Ненков пред БНТ идеята за данък "чипс".

Още по темата

По думите му индустрията произвежда гадости и ги продава, но има кой да ги купи. Според него едва ли производителите ще променят нещо сами.

"Обърнати с лице към печалбата на фона на този сериозен морален срив, който има в нашето общество, не вярвам, че някой производител ще каже: "Аз няма да отида на Малдивите тази година, но пък няма да влагам тия гадни мазнини в храните, които дечицата ядат". Няма да стане", коментира Ненков и допълни, че идеята за данъка му харесва.

Той отбеляза, че в някои от страните, в които е въведен, налогът работи добре, в други не толкова.

Бившият здравен министър изтъкна, че здравното образование в училище е на отрицателно ниво, което е част от общия проблем на системата на здравеопазването.

"Образованието е най-важното от всичко – отваряне на очите на хората колко е гадно детето ти да яде чипс от 60 стотинки", коментира още той.

Според него здравеопазването се възприема като "плод-зеленчук" – отиваш и си купуваш най-хубавите домати, а болниците се оказват пълни с хора в краен стадий на съответното заболяване.

"Предпочитаме да си купим 2 кутии цигари, вместо да си прегледаме зъбите", даде пример той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase