Снимка: Istock

Високият холестерол крие риск от сърдечносъдови заболявания. С течение на времето неконтролираните високи стойности на лошия холестерол водят до натрупване на плаки по стените на кръвоносните съдове, втвърдяването им и затрудняването на проходимостта. Ограничаването на нормалното кръвообращение повишава риска от инсулт и инфаркт.

Свикнали сме да смятаме, че само тлъстото месо повишава холестерола. Това обаче съвсем не е единственото, което причинява скок в стойностите на лошия холестерола

Има някои грешки в храненето всеки ден, които водят до висок холестерол. Кои са те?

Не ядете риба

Една от грешките в храненето, причиняващи предпоставка за висок холестерол е пропускането на рибата. Добре е тя да присъства 2-3 пъти седмично в менюто, защото съдържа огромно количество полиненаситени и мононенаситени мастни киселини. Именно тези полезни мазнини са ключът към борбата с високия холестерол.

Изключвате всякакви мазнини от храненето

Друга грешка е избягването на мазнините като цяло. Те са най-калоричният източник на енергия и като такъв често биват демонизирани и изключвани от храненето, подобно на въглехидратите. Някои хранителни режими са базирани именно на такава структура, премахваща мазнините от менюто.

Това е грешка по няколко причини. Мазнините са незаменими за усвояването на някои витамини, сред които А, К, Е, D. Те са мастноразтворими и мазнините участват в тяхната абсорбция. Ненаситените мазнини са много важни и за балансирането на добрия и лошия холестерол. По тази причина е грешка да се изключват от храненето, защото това може да навреди на здравословния баланс в организма.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase