Въпреки че тефлоновите покрития не са новост, те навлизат като широка употреба едва през 80-те години в България. Безспорно тефлоновият тиган е доста полезен помощник в кухнята, но може да бъде и вреден за здравето.
Установено е, че незалепващото покритие на Дюпон – тефлонът, отделя няколко токсични газови съединения. Броят им може да достигне дори до 15, като това зависи от температурата.
Газовете не оказат моментално въздействие върху хората, но прекомерното използване на тефлонови съдове може сериозно да застраши здравето. Често тефлоновата „интоксикация“ причинява т.нар. тефлонов грип.
Това състояние обикновено се характеризира с грипоподобни симптоми – треска, втрисане, главоболие, гадене. Клиничните симптоми се проявяват в рамките на няколко дни и често пъти се бъркат с обикновен грип.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
8
Много сте прости
преди 9 години1940г. при опитите да се пречисти уран за атомната бомба се налагало да се разработи съд, в който да се съхранява газообразен уранов оксид . Той бил толкова реакционен, че влизал в съединения дори с керамиката и стъклото. Междувременно , в Duppont , по погрешка (вж първия коментар) откриват тефлона, който се оказва тотално инертен - само той не влиза в реакция с ужасия уранов оксид.
7
ACID
преди 9 годиниВече всичко е на керамика, тефлона е демоде. Иначе ако сте тръгнали да махате вредни неща от кухнята може да започнете с микровълновата печка и пластмасовите съдове. Откакто си държа всичко в стъкло и си топля яденето във фурната ми е доста по-добре!
6
Шоп
преди 9 годиниE затова в Русия произвеждат само чугунени ***. А тука - ГМО+ПТФЕ...