Снимка: Bulgaria ON AIR

Като “гавра” определят синдикатите увеличението с пет лева на заплатите на медиците в Спешна помош. Напрежението в здравеопазнваето е високо. Пред “България сутрин” Красимир Митов, председател на Синдикат “Защита”, че системата лесно може да се взриви и да се поиска оставката на здравния министър.
 
“Допълнително се налива масло в огъня, когато председателят на лекарския съюз предложи да се подпише сега колективният труден договор, а да влезе в сила след година. Бяха отпуснали допълнително 13 млн. за спешната помощ. Имаме съмнение как са разпределени. От вчерашната среща разбрахме, че тези 13 млн. не са усвоени всичките”.

Митов допълни, че протестът, който първоначално беше планиран за днес, се отменя, защото са се направили опити да се изопачи, че той е предизборен.

Експертът е на мнение, че проблемите в здравеопазването не се свеждат само до възнаграждението. Нещата като цяло вървят към влошаване, а това и към фалит.

"Върви се към увеличаване на доходите, но за съжаление инфлацията го изяжда. Явно не е свързано само с увеличение на заплатите. Условията на труд, още един куп проблеми, които изкарват хората на показ. Видяхме, че и 500 млн. отпусна правителството допълнително, но те не стигат нито до болници, нито до пациенти", допълни Митов пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Митов, има много синдикати - професори и доценти, които имат виждане за това как да се промени системата, но за съжаление гласът им не се чува.

"Целта беше след изборите да седнем спокойно и да видим колко остават, но като сметнем набързо може би 3-4 млн. не са усвоени. Направихме един протест точно преди да дойде служебното правителство с апел да бъдем чути, че има проблем в здравеопазването. Има министерско постановление и да дойде утре нов министър, то е в сила. Или трябва да го изпълни, или да го отмени, но това не им го препоръчвам”.

Другият проблем освен липсата на работна ръка, е застаряващият персонал. Над половината от служителите в здравната система са в пенсионна или предпенсионна възраст. Митов е на мнение, че трябва да се спре и лицензирането на частни болници.

“Финансовият ресурс е един и същ - 8 млрд. Парите са едни и същи, ползвателите са повече. Не само парите са проблем. Над 50% в спешната помощ и в здравната система са в пенсионна възраст. Нямаме персонал, ще правим нова детска болница. Това са едни пари на вятъра. В тази болница ще се заробят едни пари и нищо няма да излезе", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase