—нимка: Bulgaria ON AIR

¬ече е факт първата спасителна миси€ с медицински€ хеликоптер. “ой е транспортирал жена в много тежко състо€ние. ѕолетът от Ўумен до болница “—вета ≈катерина” в —офи€ е продължил час и 15 минути. ¬ предаването “Ѕългари€ сутрин” ƒимчо ƒобрев разказа повече за първата спасителна опраци€.

ƒобрев кача, че хеликоптерът е в изправност и оперативна готовност. ≈кипажът също е подготвен на ниво.

“¬ началото ще започнем да го използваме през ден€. ƒежурствата ще бъдат в рамките на 12 часа в светлата част на денонощието. —лед като се натрупа необходими€ нальот и имаме увереност за безопасно изпълн€ване на мисиите, ще преминем през по-сложни€ вид подготовка - полети нощем", за€ви изпълнителни€т директор на "Ѕългари€ ’ели ћед —ървиз" ƒимчо ƒобрев.

ѕред Bulgaria on AIR ƒобрев раз€сни, че подаващите се сигнали достигат до ÷ентъра за спешна медицинска помощ по въздуха, подчинен на ћинистерството на здравеопазването. “ехни€т компетентен персонал прецен€ва всеки случай, от гледна точка на медицинските стандарти, дали е за използване на медицински€ хеликоптер и дали състо€нието на пациента го позвол€ва.

—истемата за спешна медицинска помощ по въздуха ще бъде организирана така, че ще има разположени хеликоптери в шест оперативни бази в ц€лата страна, като местата така са подбрани, че територи€та на страната да се покрива поне от два хеликоптера.

"≈кипажът на вертолета се състои от двама пилоти - командир на екипажа и втори пилот. Ќа борда, съгласно стандартите, има медицински екип от двама души, лекар и сестра. ¬ транспортно положение вертолетът ще има четири места за пациенти", раз€сни ƒобрев.

ƒо кра€ на 2025 година тр€бва да получим още два хеликоптера. “ова е информаци€ от ћинистерството на образованието. ≈дин от т€х тр€бва да пристигне до кра€ на ноември, а други€т - до кра€ на декември.

ƒобрев допълни, че в момента подготвените пилоти са 12. “ече и процедура за създаване на обучителна кампани€, кото да подготв€ персонал за нуждите на авиационни€ оператор.

"Ќа пазара на труда вертолетните пилоти са изключително малко. Ќе е била атрактивна тази професи€ в страната", съобщи ƒобрев.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase