Източник: Reuters, архив

Киселото зеле е неизменна част от българската национална кухня. Какви ползи за здравето може да предложи то?

Киселото зеле осигурява фибри и значително количество от витамините C и K. То също така повишава енергията и имунната система с помощта на желязото в него. Въпреки положителните ефекти обаче, не бива да се прекалява с количеството. 

Тъй като процесът на ферментация включва сол, киселото зеле е с високо съдържание на натрий. Количеството от една шепа кисело зеле съдържа 39% от препоръчителната дневна доза натрий.

Когато зелето ферментира, то произвежда разнообразна популация живи бактерии. Тези пробиотици „попълват“ полезните бактерии в чревната флора и по този начин помагат за потискането растежа на „лошите“ бактерии. 

Тези пробиотици могат също така да повишат имунната система, синтезирайки витамин B. Те облекчават и диарията, причинена от приема на антибиотици. 

Важно е уточнението, че сготвеното или пастьоризирано кисело зеле не предлага ползите на пробиотиците. 

Проучвания установяват, че адекватният дневен прием на фибри може да предпази от развитие на сърдечносъдови заболявания. Разтворимите фибри на зелето се свързват с мазнините и холестерола и ги извеждат от организма.

Това означава, че в артериите се натрупва по-малко количество холестерол, посочват експерти от Университета в Илинойс. За да се извлече максимална полза от фибрите, жените трябва да консумират 25 г дневно, а мъжете – 38 г. Една чаша кисело зеле съдържа 4 г фибри. 

Витамин К подпомага кръвосъсирването и е важен за костния метаболизъм, витамин C – с антиоксидантните си качества и противотуморния си ефект. Тяхната комбинация в случая обаче е от основно значение за здравината на костите, обясняват учени.

Повече интересна и полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase