Снимка: Bulgaria ON AIR

Сдружение "За достъпна и качествена храна" настоява за по-строги изисквания за регистрация и контрол на хранителните добавки, както и търговията с тях.  

"Бих хвърлил повече светлина върху младите хора, които използват хранителни добавки, също така дали родителите са наясно какво приемат децата им. Добавката не е заместител на храната, това е добавка към храната. Има такива, които особено за млади хора под 18-годишна възрастна, не трябва да се използват. Това са т.нар. "бустери" - те са пълни с кофеин и уж дават повече енергия, но има и други вещества вътре, които предизвикват сърбеж", каза членът на сдружението Николай Немигенчев в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че това стимулира имунната система, когато човек е на тренировка.

"Има голямо количество кофеин. Не мога да кажа, че ще има лош ефект в края на даденото дете, но родителят трябва да е наясно какво приема неговото дете, когато отива да спортува. Бустерите са нещо, което повече ще навреди, отколкото ще помогне. Повечето дружества, които се занимават с хранителни добавки в България, са осведомени, ползват европейските норми и етикетирането на продуктите е доста добро", добави Немигенчев за Bulgaria ON AIR.

Експертът подчерта, че скокът от хранителна добавка към нещо друго не е малък, но тогава нещата ще са пагубни заради промяна в хормоните.

"Проблемът по-скоро е с фармацевтичната химия, отколкото с добавките в залите. Много от треньорите злоупотребяват с това. Има културисти, когато не им се яде толкова много, пият по 8 протеинови шейка, което е глупост. Храната е основна", категоричен е Николай Немигенчев.

По думите му има две добавки, които работят и при мъжете, и при жените. Става въпрос за Омега-3 мастни киселини и креатин: "Те са изследвани многократно. Там няма как да сбъркате".

Николай Немигенчев е на мнение, че когато има нов продукт на пазара, той трябва да бъде изследван в лаборатория на БАБХ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase