Снимка: Reuters
fallback

Повечето хора са го правили поне веднъж в живота си – да принизят нечие достойнство, да омаловажат качествата на някого, като в същото време преувеличават неговите недостатъци.

Болката от унижението е понякога непоносима и оставя рана в душата за цял живот, дори след като бъде простено. Нещо повече – това е най-силното чувство, на което хората са способни.
 
Оказва се, че унижението затормозява най-много човешкия мозък, като изпреварва щастието и дори гнева.
 
Психолозите Марте Отен и Кай Йонас провели две изследвания, в които мъже и жени чели кратки истории, включващи различни емоции и помолили участниците да си представят как биха се чувствали в представените сценарии.
 
В първото проучване изучавали унижението, гнева и щастието. Във второто сравнявали унижението и срама.
 
Учените използвали електроенцефалограма, за да запишат електрическата активност на мозъка. Те се интересували най-вече от две измерванията, които показвали увеличаването на когнитивната обработка и активация в мозъчната кора.
 
Резултатите показали, че чувството за унижение повишавало двата показателя, което води до усилена обработка на информация и голяма употреба на психически ресурси.
 
 
Останалата част от материала можете да видите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен Много хубаво сте го написали, но за съжаление в БГ това е епидемия.По света хоата говорият на общи теми от типа времето,....защото така няма как да те наранят или засегнат, докато в Бг навлизането в личното пространство е нещо съвсем нормално, да те попитат колко ти е заплатат, за колко си купи колата, от къде намери пари...са съвсем нормални въпроси.Като добавим и ширещата се простотия, подплътена с пари става страшно.

6

Иван

преди 9 години

Мисля че най-силното чуство не е унижението а гладът.

5

Анонимен

преди 9 години

Е да много ясно.Животните нямат срам,чувство за поражение,не изпитват почти никакви чувства освен страх или ярост.Но и те са по -скоро страничен ефект от инстинктът за съществуване.За това са животни.

fallback