Древните уелнес традиции на Япония остават силни и днес -  като уважение в цялата страна към хигиеничния живот и чистотата, както и вкоренени нагласи към здравословната храна и дзен начина на мислене.

Дори японското „бързо хранене“ е различно от това в повечето други страни и много вериги сервират богати на хранителни вещества здравословни ястия за тези, които нямат време да готвят. Те имат Shojin Ryori, веганска кухня, базирана на диетата на будистките монаси от шести век, която включва храни на основата на соя и сезонни зеленчуци, диви планински растения и ядки. Чрез използването на две „правила от пет“: пет цвята (зелено, червено, жълто, черно и бяло) и пет вкуса (сладко, кисело, солено, умами и горчиво), японците насърчават баланса на тялото, ума и духа.

Как да постигнете спокойствие като дзен: 7 здравословни японски навика

Постигането на дзен спокойствие в хаоса на съвременния живот може да изглежда като непостижима мечта. Защо обаче японците са толкова здрави и имат дълъг живот? Някои черти и навици на японската култура допринасят за това. Практики, изпитани и тествани от поколения, усъвършенствани от култура, известна със своето спокойствие.

1. Ежедневно къпане. Не, не става дума просто само за душ след работа.

 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Visit Japan AU & NZ (@visitjapanau)


В Япония има повече от 3000 места с горещи извори. Обществени бани има навсякъде в града, а вани има във всяка къща. Ежедневното къпане в японска баня, често наричано къпане „офуро“ или „онсен“ (горещ извор), предлага изключително много физически, психически и дори социални ползи.
Японската баня е терапевтично изживяване. Топлата вода и потапянето в спокойна среда помагат за отпускане на мускулите и намаляване на стреса, насърчава освобождаването на ендорфини, естествените хормони на тялото, които ви карат да се чувствате добре. Топла вана преди лягане ще ви накара да заспите по-бързо и ще се насладите на по-дълбок и по-спокоен сън.

В Япония общото къпане е културна традиция, която често се прави със семейството или приятели. То насърчава чувството за общност и социална връзка. Цялостното преживяване на японската баня повишава настроението  и осигурява чувство на удовлетворение и вътрешен мир.

2. Ежедневно почистване

Чистенето се свързва с поддържането на хармонична среда. Повечето хора в Япония почистват къщите си всеки ден. Те също така се грижат за своя квартал и обществени зони. Не сте забравили как японските футболни фенове си прибраха боклука след мача от Световната купа, нали?
Традициите за почистване, като „osouji“ (почистване в края на годината) и „o-soji“ (редовно почистване), са стандартни практики в домакинствата, училищата и работните места. Подредената стая или офис насърчават спокойното и ведро състояние на ума. В същото време тези традиции внушават чувство за дисциплина и подреденост от ранна възраст.

Изхвърлянето на отпадъци или замърсяването също така  се счита за неуважение към природата. По улиците е невъзможо да видите хвърлен фас. Пуши се само на определени за това места. И вече все по-рядко цигари. Вече 10 години, загрижени не само за чистотата, но и здравето на себе си и близките си,  японците замениха цигарите с IQOS.

 
Благодарение именно на появата на бездимните алтернативи като IQOS, днес потреблението на цигари в Япония е спаднало с близо 44%. Комбинацията на наука и технологии, съчетана и с вроденото любопитство на японците към иновациите, поставиха началото на ера без тютюнев дим.

"Японците конкретно се тревожат за пасивното пушене и не желаят техния тютюнев дим да пречи и засяга околните. Освен заради намалената вреда, новите никотинови продукти са предпочитани, защото не отделят вторичен дим. Ефектът на аерозола е пренебрежимо малък. Това елиминира риска от пасивно пушене и мисля, че много хора ги използват точно с тази идея наум“, казва проф. Йошика Секине от Факултета по химия в Университета в Токай.

3.    Ежедневни упражнения

Rajio Taiso е съчетание от много разтягания и движения, които се правят с песен. Терминът „раджио“ идва от японската дума за „радио“, а „таисо“ означава „упражнение“ или „физическа форма“. Близо 27 милиона японци практикуват Rajio Taiso поне два пъти седмично. Независимо дали у дома, в офиса, на строителната площадка или в парка, тази дейност се е превърнала в част от тяхното ежедневие.

Rajio Taiso е представен за първи път в Япония през 20-те години на миналия век, за да насърчи физическата издръжливост и да подобри здравето на населението. Добива популярност като ежедневна рутина в началото на 20 век.

Първоначално упражненията на Rajio Taiso се излъчват по радиото, откъдето идва и името. Днес хората имат достъп до Rajio Taiso чрез различни медии, включително радио, телевизия и интернет. Състои се от прости и плавни упражнения за хора от всички възрасти. Движенията включват разтягане, огъване, люлки с ръце, повдигане на краката и упражнения за дълбоко дишане.

4. Ежедневно ранно ставане

 
Източник: Pixabay

Преди около 100 години японците ставали рано всяка сутрин и се прекланяли пред слънцето. Причината за почитането на слънцето е, че в шинтоизма слънцето е върховното божество на Япония. За съжаление повечето млади хора днес нямат такъв навик. Като ставате рано и се излагате на сутрешното слънце, биологичният ви часовник ще се нулира и ще бъде в тон с енергията за деня.

5. Здравословна храна всеки ден

 
Източник:Unsplash

Японското ястие обикновено се състои от една супа и три гарнитури. Оризът, основното ястие, е с високо съдържание на въглехидрати. Рибните или соевите продукти са с високо съдържание на протеини. Можете да получите витамини и минерали от варени и мариновани зеленчуци. В допълнение, ферментирали храни като мисо и натто ще подобрят чревното храносмилане. По този начин японската храна е добре балансирана и здравословна диета, за да поддържа тялото младо и здраво.

6. Матча всеки ден

 
Източник: Pixabay

Матча е фин прахообразен зелен чай с дълга история в Япония. Причината матча да е здравословна е, че съдържа изобилие от хранителни вещества и минерали като калций и диетични фибри. Има много антиоксиданти, като катехини. Освен това съдържа значително повече хранителни вещества от обикновения чай. Става неразделна част от дзен будизма в Япония. Монасите го използват в медитация, за да насърчат бдителността и концентрацията, като същевременно успокояват ума. С течение на времето приготвянето и консумацията на Матча еволюира във формализиран ритуал, известен като японската чаена церемония, или „chanoyu“ или „chado“. Тази церемония символизира изтънчеността, естетиката и гостоприемството в японската култура.

7. Разходка сред природата

 
Източник: Pixabay

Много японци вярват, че прекарването на време в планината има духовен и пречистващ ефект. Пешеходният туризъм е изключително популярен в Япония и се е превърнал в ценена дейност на открито, дълбоко вкоренена в японската култура. Туризмът е здравословна и подмладяваща дейност, която насърчава физическата форма и психическото благополучие.

Японското изкуство Шинрин-йоку (Shinrin-yoku) възниква през 80-те години и буквално означава горско къпане (шинрин - гора, йоку – къпя се). То подчертава терапевтичните ефекти от прекарването на време сред природата. Или възможността да се свържете с природата с помощта на петте си сетива - вашите уши, очи, нос, уста, ръце и крака. Да се наслаждавате на звуците, миризмите и гледките на природата. Това свеобразно „горско къпане“ е необикновено сетивно преживяване, което понижава нивата на кортизол (хормон на стреса), подобрява настроението и намалява чувството на тревожност.

Всичките тези японски традиции за здравословен и длъголетен начин на живот са напълно постижими навсякъде по света. У нас това би означавало - да пием кафето си с изгрева на слънцето, да се наслаждаваме на топла вана преди сън вместо пред екраните, да се разхождаме сред природата през уикенда, вместо в мола, да заменим цигарите с бездимни алтернативи, да се храним здравословно и да спортуваме, както и да пием чай вместо газирани и алкохолни напитки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase