Снимка: Reuters

Практикуването на йога и медитация може да е изключително полезно за тийнейджърите, тъй като намалява стреса, тревожността и напрежението, характерни за тази възраст. 

В проучване взимат участие 51 тийнейджъри, обучаващи се в гимназия. Те са разделени в две групи. За период от 10 седмици на първата група е съставена програма, включваща редовни практики по йога и медитация. Втората група е контролна. 

Преди началото на проучването, доброволците минават през поредица от психологически тестове за определяне на настроението, тревожността, черните мисли, приливите на гнява и раздразнение и др. 

Същите тестове са направени и след изтичането на 10 седмичното практикуване на йога. 

Резултатите показват, че тийнейджърите, от първата група, практикуващи йога са с намалена тревожност, депресия и раздразнителност в сравнение с контролната група. 

75% от тийнейджъри се чувстват много по-щастливи и удовлетворени и желаят да продължат практикуването дори и след края на проучването. 

Йогата може да се яви подходящо средство за предотвратяване на психични проблеми, често развиващи се в пубертета, смятат специалисти. 

Резултатите от проучването са публикувани в сп. Developmental and Behavioral Pediatrics

Йога е отлична техника за облекчаване на стреса. Включва поредица от движещи се и стационарни пози в комбинация с дълбоко дишане. На физическо и психическо ниво, йогата представлява природен противовес на стреса и засилва усещането за спокойствие в ежедневието.

 
Още интересни новини за йога и медитация може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase