Снимка: Pixabay

Водещи африкански лидери и фармацевтични компании ще се съберат днес във френската столица Париж за среща, посветена на производството на повече ваксини за Африка, която в момента е засегната от епидемия от холера, съобщава Франс прес. Световният форум е съорганизиран от Франция, Африканския съюз и Съюза за ваксините.

В рамките на срещата се очаква да бъде обявен механизъм за финансиране за над 1 милиард долара за производството на ваксини в Африка. Сега континентът произвежда едва 2% от ваксините, които използва. Акцентът ще бъде поставен върху финансирането на ваксини срещу холерата, допълва БТА.

Освен производство на ваксини на местно ниво, е необходимо и обучение на персинал, както и засилване на законодателната рамка за предоставяне на ваксините. С тази роля ще бъде натоварена Африканската агенция за лекарствата, която е в процес на създаване и която ще следи органите, пускащи на пазара ваксини и други здравни продукти.

На срещата на върха в Париж се очакват лидерите на Сенагал, Гана, Руанда и Ботсвана, както и директорът на СЗО, представители на банки, производители на ваксини. Френският президент ще използва повода на срещата, за да проведе разговори с някои африкански лидери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase