Снимка: Reuters

Д-р Светлана Бояджиева е психиатър и специалист в областта на психичните разстройства на храненето. Завършва медицина през 1979 г. в Медицинска Академия, София. От 1983 г. до 2001 г. работи като асистент и главен асистент в Катедрата по психиатрия на Медицинския Университет в София. 

Има специалности по психиатрия, фамилна терапия и детска психиатрия. През 1999 г. създава специализиран кабинет за хранителни разстройства, където прилага своя комплексна терапевтична програма. 
Д-р Светлана Бояджиева е автор на над 60 публикации в областта на хранителните разстройства в български и чужди научни издания и множество популярни материали. Член е на Европейския съвет по хранителни разстройства. 
 
Какво представлява хранителното разстройство?
 
Хранителното разстройство е психично заболяване, което се характеризира с болестна обсебеност от храненето и теглото и техния контрол, към коeто се прибягва в моменти на криза, трудности, емоционални конфликти, житейски проблеми и пр. 
 
Нарушеното хранене, ниското тегло и соматичната симптоматика са на повърхността, а в същността стоят дълбоки емоционални, личностови, психологични, комуникационни и др. проблеми. 
 
Кои са най-честите емоционални причини, които могат да доведат до развитие на хранително разстройство?
 
Във възрастта до 12 години хранителното разстройство най-често се дължи на проблеми вътре в семейството, във възрастта от 12 до 14-15 години на пубертетния период и над 15 години - на проблеми във взаимоотношенията с връстниците. 
 
Известна е връзката между развитието на хранително разстройство и неблагоприятни събития в семейството - развод, загуба на родител, онкологично заболяване на родител и други тежки житейски събития, които са свързани с повишен стрес и натоварване. 
 
Причината за хранително разстройство може да се дължи и на пренатоварване, стрес, конкурентност и амбиции около кандидатстване в гимназия. 
 
Научните изследвания показват, че при 1/3 от засегнатите от хранително разстройство има и насилствени сексуални преживявания в детството, които обуславят стил на реагиране с омраза към себе си и самообвинение.
 
Останалата част от интервюто може да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase