Снимка: Istock

Целулитът е често срещан козметичен „дефект“ на кожата. Редица митове около неговото формиране заобикалят причините и лечението му. Дали той е заболяване или обикновен „недостатък“ на нашата визия? Ето седем от най-разпространените митове за целулита, които могат да ви помогнат да разберете повече за него:

Само хората с наднормено тегло имат целулит

Целулитът може да засегне хора с всякакъв тип тяло, включително тези, които са слаби. Фактори като генетика, хормони и структура на кожата играят важна роля в развитието на целулита.

Целулитът се образува заради токсини в тялото

Рекламите на някои продукти против целулит, продавани без рецепта, може да твърдят, че те помагат за премахването на излишните течности и токсините от тялото. Но нито тяхната ефикасност, нито твърденията им относно причините за целулита се подкрепят от науката. По-скоро целулитът възниква, когато подлежащите мастни натрупвания започнат да преминават през слоеве колагенови влакна или съединителна тъкан под кожата (често в областта на задните части и бедрата, но също и по ръцете, стомаха и други проблемни места).

„Съединителната тъкан може да бъде отслабена от хормоните, липсата на упражнения и мускулен тонус, излишните мазнини и лошото кръвообращение“, това споделя дерматологът д-р Черил Карчър. Но това състояние не е причинено от „токсини“.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase