Снимка: Bulgaria ON AIR

Недостигът на парамедици в страната ни е голям. Над 65% от обучилите се в България лесно могат да намерят реализация в чужбина, тъй като зад граница има голямо търсене на професията. У нас има около 16 центъра, които могат професионално да обучат парамедици. Това означава, че на година излизат около 200 обучени човека.
 
"Търсенето на парамедици в чужбина е огромно. Качеството на обучение в България е доста добро, което им позволява да се реализират почти веднага в чужбина", заяви председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска в ефира на "България сутрин".

Въпреки отчайващата липса на кадри в българското здравеопазване, у нас няма щатни бройки за парамедици.

"За съжаление, по другите населени места, освен в София и Бургас, назначаването на парамедици е много трудно. Самите директори на ЦСМП не са отпуснали места за тях. Затова, връщайки се в населените си места, те не могат да се реализират и търсят други варианти в чужбина", коментира Пехливанска за Bulgaria ON AIR.

Насилието срещу медици и парамедици не е прецедент само у нас, но в другите държави контролът е по-голям.

Пехливанска отбеляза, че брутната заплата на един парамедик в България е близо 1500 лева, което показва, че дори шофьорите на Спешната помощ получават по-голямо възнаграждения от тях.

"Професията не е регулирана и няма как да се остойности трудът на парамедика. Нашите парамедици учат 2-3 години, което не е честно да получават по-малко от шофьорите", подчерта събеседникът.

Председателят на Съюза на парамедиците е категорична, че има нужда от промяна."Трябва да се промени нормативната уредба за регулиране на професията и най-вече за поставяне на границите и параметрите на дейностите, които един парамедик може да извършва. Това би довело до яснота и промяна на стандартите в спешната медицина", отбеляза Пехливанска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase