Снимка: Reuters

Ако човешкият род се загуби, трябва да бъдем спокойни, тъй като можем да бъдем продължени от макаците. Оказва се, че тези маймуни притежават от онзи вид неврони, които допринасят за формирането на самосъзнанието при човека. Между другото такива притежават и други животински видове, естествено човекоподобните маймуни, но и китовете и слоновете.

 Откритието е направено от Хенри Едвард и екипа му от Института на немското дружество по биологична кибернетика.
 
Вретеновидните неврони се намират в най-вътрешните зони на мозъчната кора. Отговарят за бързата обработка на информация и мисленето, свързано с развиването на социални отношения. Посредничат при предаването на сигнали от най-вътрешната част на кортекса към други мозъчни области.
 
Отклоненията в развитието на вретеновидните неврони имат отношение към възникването на заболявания, засягащи когнитивните способности като нарушено мислене, изкривяване на реалността, социална изолация, нарушение на речта и други. Търси се връзка и за възникването на болестта на Алцхаймер, при която е характерно отмирането на 2/3 от тези клетки.
 
Примитивна форма на вретеновидни неврони са открити и в предния дял на мозъчната кора при макаците. Смята се, че точно в тази област се заражда самосъзнанието, емоциите, любовта, омразата, самоувереността или свенливостта. Увредата й води до апатия и липса на чувства. Подобни признаци се описват при аутистите.
 
Откритието има отношение за изучаването функциите на вретеновидните неврони и  еволюцията на самосъзнанието и заболявания като аутизма, зависимостта към наркотични вещества и никотин.
 
Статия за вретоновидните неврони при макаците е публикувана в сп. Neuron.
 
Още интересни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase