Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Хората, които прекарват повече часове пред телевизионния екран, са изложени на повишен риск от диабет, сърдечносъдови заболявания и смърт, като дори два часа пред телевизора оказват неблагоприятен ефект, съобщи Ройтерс.

Американците гледат телевизия средно пет часа на ден, докато австралийците и европейците - между 3,5 и 4 часа, съобщава Франк Ху, ръководител на изследователския екип от Колежа по обществено здравеопазване към Харвардския университет.

"Посланието е ясно. Ограничаването на телевизионното време е важно, за да се промени заседналият начин на живот и да се намали риска от диабет и сърдечносъдови болести", казва Ху. Хората, които седят пред телевизора, не само се обездвижват, но и са по-склонни да консумират нездравословна храна.

"Комбинацията от заседнал начин на живот, нездравословно хранене и затлъстяване "подготвя най-добрата среда" за развитието на тези заболявания", допълва изследователят.

Франк Ху и колегите му са анализирали осем проучвания, посветени на връзката между телевизионното време и болестите. Изследването им е обхванало общо над 200 000 души, наблюдавани средно между седем и десет години. Участниците в проучванията не са страдали от хронични заболявания.

Специалистите са установили, че за всеки два часа пред телевизора рискът от диабет се увеличава с 20 процента, от сърдечносъдови болести - с 15% и от смърт - с 13%.

На базата на тези данни изследователите са изчислили, че сред група от 100 000 души намаляването на всекидневното телевизионно време с два часа ще предотврати 176 нови случая на диабет годишно, 38 случая на фатални сърдечносъдови болести и 104 случая на преждевременна смърт.

Изследването не доказва, че гледането на телевизия е причина за повишения риск от заболявания, а само установява наличието на подобна връзка, отбелязват авторите.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 12 години

Каква е разликата тогава да седиш 2 часа да гледаш телевизор и да седиш 8 или 10 часа пред компютър и да работиш - в двата случая си обездвижен и се храниш нездравословно особено когато си на работа ?????

5

Анонимен

преди 12 години

Учените: Изследването не доказва, че гледането на телевизия е причина за повишения риск от заболявания.Журналистът: Прекаленото гледане на тв води до диабет.

4

Анонимен

преди 12 години

A Чики......вото до ослепяване и косми между пръстите на ръцете.Хахаха

fallback