Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Солта може да не е толкова вредна за здравето, колкото гласи широко разпространеното схващане, предаде Ройтерс, позовавайки се от белгийско изследване.

Специалисти от университета на Льовен са установили, че за хората, които употребяват големи количества сол, рискът от повишено кръвно налягане не е по-висок, отколкото за тези, които използват по-малки количества от подправката. Оказало се също, че процентът на смъртните случаи от сърдечносъдови заболявания сред хората, консумиращи повече сол, е по-малък, отколкото сред тези, които ограничават солта.

 "Откритието ни не подкрепя настоящите препоръки за ограничаването на приема на сол сред общото население", пишат авторите на проучването.

Изследването е обхванало 3700 европейци. Те били разделени на три групи според високата, средна или ниска консумация на сол. Никой от участниците не е страдал от сърдечносъдово заболяване в началото на проучването. Изследваните лица били наблюдавани в продължение на осем години.

Направеният анализ на данните от проучването е показал, че вероятността от повишено кръвно налягане или развитие на сърдечносъдови болести не се различава в трите групи. Сред участниците от групата с най-ниска консумация на подправката обаче бил отчетен по-висок процент на смъртност от заболявания на сърцето, а сред тези от групата с най-висока консумация - най-нисък.

От американския Център за контрол и превенция на болестите обаче критикуват белгийското изследване като недостатъчно мащабно и разнообразно по отношение на етническа принадлежност. В САЩ е препоръчителна консумацията на по-малко от 2300 милиграма сол дневно и 1500 милиграма за хора, изложени на по-голям риск от високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания.

 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

ох!

преди 13 години

моята съпруга не ми позволя да си слагам сол в манджата, простио ерекцията се повишава, а аз не й давам мира по цяла нощ!

6

от с. Милковица

преди 13 години

аз въобще не хапвам сол, ама въобще!моята комшийка, кака Въца Фролова ми даде един добър съвет как да си изсуша вода за лятото, например; през лятото когато има режим на водата, хоп, вземаш изсушената вода и ...! Страхотна идейка ми даде тя!Баба Маруца Няголова пък ми каза, как се готви бобец по влашки; хубав зрял боб се пече на стара керемида през август месец; бобеца добре изсъхва и запазва своите качества; а през зимата се вари в глинено гърне върху стара печка, запалена с добре изсъхнало .

5

вергил

преди 13 години

Всеки сам може да си прецени дали има нужда от повече сол или трябва да я намали.Прави се изследване за нивото на натрий в кръвта-струва около 2 лева.При мен се установи,че е ниско и сега посолявам храната си.

fallback