Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Учени създадоха у доброволци илюзия, че имат "трета ръка", като го направиха толкова реалистично, че те излязоха плувнали в пот от експеримента, съобщи АP.

Изследването е за целите на разработване на високотехнологични протези или роботизирани крайници.

За целта учените от института "Каролинска" накарали участниците да седят на маса, като поставили до дясната им ръка изкуствена и покрили и двете с кърпа, оставяйки да се подават от нея само дланите. За да създадат у доброволците впечатлението, че втората дясна ръка е тяхна, те докосвали и истинската и изкуствената ръка с малки четки едновременно на едно и също място.

Така мозъкът се подвежда да усеща изкуствената ръка като част от тялото, но в него възниква конфликт коя е истинската ръка.

"Човек очаква само една от ръцете да се усеща като собствена, най-вероятно истинската. Ние обаче установихме
най-изненадващо, че мозъкът решава този конфликт, като приема и двете ръце като част от тялото и хората се чувстват сякаш имат допълнителна трета ръка" - каза Арвид Гутерстам от екипа.

За да докажат, че изкуствената ръка се усеща като "истинска", учените заплашвали ту истинската, ту фалшивата ръка
на участниците с кухненски нож, като измервали дали дланите им се потят. Те установили, че стресовата реакция на доброволците е еднаква, когато застрашават изкуствената и истинската им дясна ръка.

Възможно е в бъдеще на хората, преживели инсулт и останали парализрани от едната страна, да се предлага нов вид протеза. Тя ще може да се използва и усеща като собствената ръка, а парализираната ще остава в образа, който човекът има за тялото си.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 13 години

Абе хора защо се хабите, някаква ръка, вместо да си губят времето с безцелни приказки, да хванат и да проектират, наистина изкуствени механизирани или роботизирани ако щете крайници , а не пластмасова ръка с батерийки, дето дасе върти в областа около китката на 360 градуса ....

19

миличка

преди 13 години

мхм

18

възможно е...

преди 13 години

човек да усеща чужда или изкуствена ръка като своя!Един път правехме тройка,и мадамата когато правеше *** на другия,аз имах чувство,че в този миг прави *** на мен!Така че,възможно е!

fallback