Снимка: Булфото

През есента на 2010 година стартира национално проучване за храненето на учениците у нас. Анкетирани над 3500 деца и ученици на възраст от 5 до 19 години в цялата страна.

Изследването, проведено от над 20 лекари - педиатри, детски ендокринолози и диетолози включва събиране на данни за растежа, храненето и физическата активност на деца и ученици от 35 училища.

Целта е да има актуална и точна информация, която да послужи за промоция на детското здраве, а също и за разработване на национална политика в областта на детското и ученическото хранене.

На учениците са измерени антропометричните показатели - ръст, тегло, обиколка на талията.

Предстои данните да бъдат обработени през следващите месеци, като ще се акцентира не само върху храненето на децата и учениците в различните възрастови групи, но и разликите по региони.

Проучването е направено от Националния център по опазване на общественото здраве, Клиниката по ендокринология, диабет и генетика на Университетската педиатрична болница -София и Катедра „Педиатрия” на Медицинския университет – София проведоха.

Подобно мащабно изследване не е правено от 1998 година. През 2008 г. бе направено проучване само върху храненето на първокласниците.

Една от тревожните тенденции в цял свят, включително и у нас е, че се увеличава затлъстяването при децата.

Чрез правилен двигателен и хранителен режим този проблем може да се преодолее, дори и да има генетична предразположеност, смята доц. д-р Мая Константинова от Специализираната болница за активно лечение на детски болести-София.

Още по темата

Над 20% от децата в България са с наднормено тегло, сочи проучване, проведено през 2008 г. За сравнение преди 10 г. процентът на затлъстелите българчета е бил доста по-нисък - 12-13%..

Затлъстяването е и една от причините все повече деца да заболяват от диабет тип 2. Болестта доскоро беше характерна за възрастни хора над 40 г., а днес вече се диагностицира и при 6-7-годишни малчугани.

През септември 2009 г. влезе в сила Наредба № 37 за здравословното хранене на учениците, с която се въведоха строги изисквания и правила за храненето в училищата и предлагането на храни и напитки в училищните столове и бюфети.

Наредбата категорично забрани нездравословните храни - пържени картофени и зърнени изделия, пържени ядки, пържени тестени изделия, захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар, сиропирани сладкиши, сухи супи и сухи бульони.

"Децата са най-големите бенефициенти на европейската схема "Училищен плод", която се администрира от държавен фонд „Земеделие” на Министерството на земеделието и храните.

Очаква се през учебната 2010-2011 година общо 126 710 деца от 1061 учебни заведения у нас да получават два пъти в седмицата пресни плодове и зеленчуци.

Размерът на финансовата помощ за закупуване на тези продукти възлиза на 2 601 356,30 лв. Средствата са осигурени от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и чрез съфинансиране от държавния бюджет. Целта е да създадат трайни навици в подрастващите да консумират здравословни храни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase