Около 3 хиляди деца в България са болни от диабет, а възрастта, в която се открива заболяването, през последните години драстично е паднала.

Докато преди 10 години диабетът се е отключвал в пубертета, сега той започва още на 5 - 6-годишна възраст.

Факторите, които отключват болестта, са свързани със стреса - новите ангажименти на детето в преходната училищна възраст.

“Диабетът става пандемия”, каза доц. Калинка Коприварова, национален консултант по детска ендокринология и болести на обмяната.

В рамките на проекта "Децата с диабет не са различни" лекари и медицински сестри в детските градини и училищата ще бъдат обучени как да разпознават диабета, стана ясно на пресконференция в Министерство на здравеопазването.

Целта на проекта за обучение на медицинския персонал е лекарите и медицинските сестри да могат да оказват контрол и помощ на децата, които са на лечение.

Тези деца имат нужда по 4-5 пъти на ден им се мери кръвната захар и също толкова пъти да им се поставя инсулин.

Има случаи, когато в училище се появява дете с диабет и медицинският персонал отказва да оказва грижи за него, каза Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на деца, болни от диабет.

Според нея реализирането на този проект на обучение е стъпка напред в грижата за децата диабетици.

Обучението ще се проведе от 6 април до 27 май в 20 града в страната, а кампанията е под патронажа на Министерство на здравеопазването.

"Обучението включва детето, семейството, училищния персонал. Ние, като специалисти, отговаряме за обучението на детето и майката, когато са в болница, но след това губим контакта.

Затова инициативата да се обучава персоналът, който е около детето, е много важна", каза доцент Коприварова.

Лекциите и практическите упражнения ще се провеждат от детски ендокринолози и медицински сестри от университетските болници. Всяко медицинско лице ще получи сертификат.

Сестрите ще будат научени да измерват кръвна захар, да поставят инсулин, да работят с инсулинови помпи и инсулинови писалки. Ще бъдат обучавани и каква първа помощ трябва да се оказва на деца с диабет.

Обучението ще започне в Пловдив на 6 април, след това ще се проведе във Видин, Враца, Плевен, Русе, Варна, Сливен, Стара Загора, Велико Търново, Шумен, Бргас, Добрич, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Сандански, Благоевград, Смолян, Перник и София.

"Надявам се до края на тази година или следващата година да проведем обучение и в по-малките населени места", каза Котова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase