Снимка: Булфото
fallback

На 14 ноември отбелязваме Световния ден на борбата с диабета.

Захарният диабет е нарушение на обмяната на веществата в организма. Основна проява на това нарушение е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса.

Има два типа захарен диабет според това дали се налага зависимост от инсулин или не. Откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза е от съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения.

Именно за това Международната Диабетна федерация реши в продължение на пет години - от 2009 до 2013 г. кампаниите по отбелязване на Световния ден на борбата с диабета да бъдат посветени на обучението и превенцията на захарния диабет.

Oще по темата

В България според данни на Международната федерация за борба с диабета от 2008 година диабетиците са 595 700.

Около 40% от диабетиците в страната не знаят, че са болни от диабет, други 70% са лошо лекувани.

Председателят на Националната асоциация на децата с диабет Елисавета Котова обясни, че пада възрастовата граница при децата с диабет.

Тя отбеляза, че България е на последно място в ЕС по грижи, които се полагат за пациентите с диабет.

На всеки 10 секунди един човек умира от диабет, а двама души развиват болестта, алармира Международната федерация. Всяка година 70 милиона деца развиват диабет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Pediculis Pubis

преди 13 години

Кръвната захар не може да докаже, че един човек е диабетик и трябва да се тъпче с инсулин. Изяжте 0,5 кг сладко грозде или 2 сладки круши и да ви я премерят? Какво ще покаже кръвната захар - ама Вие сте диабетик?! Дори и на следващия ден да стане това. И се почва това, което не трябва. А кой ще отчете фактора концентриран разтвор? По тая логика май всички сме диабетици?!

6

морал

преди 13 години

до 4 и 5 - Благодаря за информацията ----- Не съм в течение на нещата, защото не ми се е налагало дано и не ми се налага ----- Мисля си обаче,че при този жизен стандарт диабетиците едва ли биха могли да спазват такъв хранителен режим, което според мен ги обрича на усложнения ---- Може би поради тази причина болните от диабет са с все повече усложнения ---- Както се казва *само с лекарства не става - трябва и храна*

5

2200

преди 13 години

Ne e vqrno, che trqbva da qdat poveche meso, trqbva da qdat tokova kolkoto qdat zdravite hora bez diabet

fallback