Снимка: БГНЕС

В четвъртък (15-и юли) парламентарната Комисия по околна среда и води ще проведе дискусия, на която ще бъдат изслушани членовете на Консултативната комисия по ГМО към министъра на околната среда и водите.

Повод за изслушването е скандалната позиция на консултантите по ГМО в МОСВ, според които няма причина за забрана в България на генетично модифицираната царевица MON 810 на корпорацията Monsanto. "Крайно разочаровани сме от липсата на всякакви научни аргументи в изразените позиции на 15-те хабилитирани учени", казват от коалиция България, свободна от ГМО.

Членовете на Комисията получават по една минимална работна заплата за всяко свое заседание. Оказва се, че по време на най-голямата от години икономическа криза българските данъкоплатци плащат по 3600 лв. на заседание, като за тези пари на практика не получаваме нищо, посочват от коалицията.

Комисията не само не е изпълнила законово регламентираното си задължение да оповести публично в писмен вид своето становище, но и и през цялото време е мотивирала липсата на това становище с това, че няма право на полеви опити, открито пренебрегвайки изследванията на другите държави, като Австрия, Гърция, Унгария, Франция, Люксембург, Германия, които са въвели предпазни клаузи.

Още по темата

Според новоприетия след граждански протести Закон за ГМО при наложена забрана в друга държава - членка на ЕС, основана на предпазната клауза, земеделският министър започва процедурата на забрана в България.

Ключова роля в тази процедура обаче играе становището на Консултативния съвет по ГМО. На неговото становище министърът базира предложението си до Министерски съвет за забрана на даденото ГМО.

"Силно притеснени сме, че биологичната безопасност на България е в ръцете на 15 учени, чиито действия пораждат съмнения относно тяхната безпристрастност и добросъвестност", казват от коалция "България, свободна от ГМО".

Коалиция „България, свободна от ГМО” констатира, че една голяма част от предложенията за информиран избор и защита на уязвими групи не бяха подкрепени от депутатите в Комисията по земеделие и гори, която на своето последно заседание реши освен това да не одобри единен етикет за обозначение на храни, съдържащи ГМО.

Не бяха подкрепени и исканията на неправителствените организации за забрана използването на ГМО при приготвянето на храната в болниците и студентските столове.

"Все пак оставаме с очакването, че в пленарна зала депутатите ще проявят здрав разум и отговорност и ще наложат забрана за използване на опасните ГМ-храни както в столовете на студенти и болници, така и във ведомствените кухни, сред които попада и клубът на народния представител", казват от коалицията.

Така подкрепеният от Комисията законопроект не отговаря на поетите от правителството ангажименти и очакванията в обществото за информиран избор по отношение на храните. Чрез тези промени не се залагат уеднаквени стандарти за оповестяване наличие на ГМО в храните, предупреждават от коалицията.

Така например българският потребител няма да знае дали шоколада, който купува за детето си, съдържа съставка, произведена от ГМО (какъвто в повечето случаи е соевият лецитин - основна съставка на шоколадите).

Комисията не подкрепи и предложението да бъдат обозначавани продуктите от животински произход, когато животните са хранени с ГМО-фуражи (яйца, месо, мляко и млечни продукти).

"Според нас тези промени биха подобрили условията за информиран избор, като по този начин позволят на потребителите в България сами да определят меню си", смятат от коалция "България, свободна от ГМО".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase