Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ние сме зависими от мрежата от живи същества, която ни заобикаля и която наричаме биоразнообразие. Тя обаче започва да се разпада.

Пчелите например, които опрашват безброй растения, изчезват със застрашителна скорост.

Изчезването на един единствен вид може да причини смъртоносен домино ефект върху много други видове.

То може да има катастрофални последици за икономическото ни благоденствие, земеделието и други страни от нашия живот, за които дори и не сме се замисляли.

Трябва да помним, че ние също сме част от доминото...

Въпреки усилията в глобален мащаб проучвания показват, че биоразнообразието (различните видове живот на нашата планета) намалява с изумителна скорост.

На 15 март 2010 г. Съветът на министрите на околната среда към ЕС пое ангажимент за обръщане на негативната тенденция в Европа до 2020 г.

Министрите обещаха да се предприемат конкретни действия във връзка с Конференцията за биоразнообразието, която ще се проведе в Нагоя по-късно тази година.

Изследванията показват, че общественото съзнание и индивидуалните действия на всеки от нас могат да бъдат основните двигатели за постигането на тази цел.

Още по темата

2010 година е обявена за Международна година на биоразнообразието. По този повод Европейската комисия е разработила кампания, която ще допринесе за повишаването на информираността, образоването на обществото и ангажирането на гражданите в ЕС с проблема.

Цел на кампанията е и провокирането на дискусии и дебати на тема запазването на биоразнообразието.

В рамките на кампанията Представителството на Европейската комисия у нас организира пресконференция, на която можете да научите повече за целите и плановете на ЕС, свързани с политиката по проблемите на биоразнообразието.

Пресконференцията ще се състои на 22 април от 11,00 ч. в Народен театър „Иван Вазов”.

Лектори ще са Щефан Лайнер, началник на отдел „Натура 2000” в ГД „Околна среда” към ЕК, Зинаида Златанова, ръководител на представителството на ЕК в България, Константин Иванов, представител на международната природозащитна организация WWF, Йорданка Динева, представител на Българска фондация „Биоразнообразие”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase