Снимка: БГНЕС

Министрите на околната среда на държавите от Европейския съюз решиха днес да удължат с десет години крайния срок, до който да спре изчезването на застрашени животински и растителни видове, предаде ДПА.

ЕС беше обещал, че до 2010 г. ще спре изчезването на редки видове. Редица изследвания обаче показват, че това обещание няма да може да бъде спазено.

Министрите изразиха в декларация силното си безпокойство от това, че обявената за 2010 г. цел не може да бъде постигната и че "загубата на биоразнообразие продължава с недопустими темпове, като влече след себе си много сериозни екологични, икономически и социални последици".

Още по темата

Министрите определиха 2020 г. като краен срок за спиране на изчезването на застрашени видове. Те се споразумяха, че за тази цел ЕС ще трябва да въведе много по-строги правила за защита на редките видове и техните местообитания и да повиши ефективността при прилагането на тези разпоредби.

Според неотдавнашен международен доклад за икономиката на биоразнообразието изчезването на животински и растителни видове и унищожаването на техните местообитания по целия свят струва около 50 милиарда евро (69 милиарда долара) на година, отбеляза ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase