Снимка: Булфото

Европейската комисия публикува във вторник четири варианта на плановете си за опазване на дивата природа след 2010 г., които се различават предимно в амбициозността си.

ЕС не успя да постигне целта си да спре загубата на биологични видове до 2010 г. Новата цел е до 2020 г. да се осигури устойчиво опазване на биоразнообразието.

Данни на ООН показват, че биологичните видове изчезват от 100 до 1000 пъти по-бързо спрямо нормалното, а една трета от всички известни към момента 1,75 млн. растителни и животински вида е застрашена от изчезване.

Според Международния съюз за защита на природата (IUCN) през 2008 г. са изчезнали 717 животински вида. В момента видове като белугата, коалата и някои корали изчезват с ужасяваща скорост от нашата планета.

За да бъдат опазени видове като иберийския рис, от който са оцелели едва 100 екземпляра, ЕС представя нова визия за периода до 2050 г. В какво се състои тя?

Намаляване на скоростта на изчезване на видовете? Прекратяване на този процес? Или дори съживяване на загинали екосистеми? Насърчаване на опазването на биологичното разнообразие в световен мащаб?

Колко амбициозна ще е следващата цел, ще бъде решено през идните седмици. Едно е ясно – трябва да сме реалисти.

ЕК признава, че биоразнообразието е "световен природен капитал, който остава под сериозна заплаха” и че заедно с промените в климата може да доведе до "внушителни икономически и социални загуби”.

Въпреки това обаче европейските институции се колебаят да предприемат необходимите стъпки.

Загубата на дива природа и промените в климата са двете страни на една и също монета – не може да разрешиш единия проблем, ако не работиш и по другия, казват природозащитниците от WWF.

Още по темата

Затова опазването на дивата природа трябва да е толкова напред в дневния ред на Европейския съюз, колкото и промените в климата.

Ако Европа продължава да разрушава природата си както досега, това ще й струва около 1,1 трилиона евро през 2050 г., или близо 4% от брутния вътрешен продукт на държавите членки.

"Няма време и място за алтернативи и увъртания. ЕС трябва да гарантира опазването на природния капитал, който ще осигурява социални и икономически ползи и на бъдещите поколения. Трябва да спрем унищожаването на биоразнообразието най-късно до 2020 г.”, заяви Андреас Баумюлер, експерт по биоразнообразие в отдела за европейски политики на WWF.

WWF настоява испанското председателство да насочи Европейския съюз към по-положителна политика, която включва:

- амбициозни и измерими цели в областта на рибарството, горското стопанство и управлението на водите за опазване на биоразнообразието,
- повече директни плащания за опазване на природата, за да се защитят и управляват разумно местата от европейската екологична мрежа Натура 2000 (мрежа от защитени зони, която обхваща 17% от територията на ЕС - бел.ред.),
- включването на опазването на дивата природа в други политики като енергетика и климат.

Тази година беше обявена от ООН за Международна година на биоразнообразието. Опазването му е глобален проблем, също като промените в климата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase