Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Около 3 хиляди деца в България са болни от диабет, а възрастта, в която се открива заболяването, през последните години драстично е паднала.

Докато преди 10 години диабетът се е отключвал в пубертета, сега той започва още на 5 - 6-годишна възраст.

Факторите, които отключват болестта, са свързани със стреса - новите ангажименти на детето в преходната училищна възраст.

“Диабетът става пандемия”, каза доц. Калинка Коприварова, национален консултант по детска ендокринология и болести на обмяната.

В рамките на проекта "Децата с диабет не са различни" лекари и медицински сестри в детските градини и училищата ще бъдат обучени как да разпознават диабета, стана ясно на пресконференция в Министерство на здравеопазването.

Целта на проекта за обучение на медицинския персонал е лекарите и медицинските сестри да могат да оказват контрол и помощ на децата, които са на лечение.

Тези деца имат нужда по 4-5 пъти на ден им се мери кръвната захар и също толкова пъти да им се поставя инсулин.

Има случаи, когато в училище се появява дете с диабет и медицинският персонал отказва да оказва грижи за него, каза Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на деца, болни от диабет.

Според нея реализирането на този проект на обучение е стъпка напред в грижата за децата диабетици.

Обучението ще се проведе от 6 април до 27 май в 20 града в страната, а кампанията е под патронажа на Министерство на здравеопазването.

"Обучението включва детето, семейството, училищния персонал. Ние, като специалисти, отговаряме за обучението на детето и майката, когато са в болница, но след това губим контакта.

Затова инициативата да се обучава персоналът, който е около детето, е много важна", каза доцент Коприварова.

Лекциите и практическите упражнения ще се провеждат от детски ендокринолози и медицински сестри от университетските болници. Всяко медицинско лице ще получи сертификат.

Сестрите ще будат научени да измерват кръвна захар, да поставят инсулин, да работят с инсулинови помпи и инсулинови писалки. Ще бъдат обучавани и каква първа помощ трябва да се оказва на деца с диабет.

Обучението ще започне в Пловдив на 6 април, след това ще се проведе във Видин, Враца, Плевен, Русе, Варна, Сливен, Стара Загора, Велико Търново, Шумен, Бргас, Добрич, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Сандански, Благоевград, Смолян, Перник и София.

"Надявам се до края на тази година или следващата година да проведем обучение и в по-малките населени места", каза Котова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Коментар

преди 14 години

За съжаление е така. Човешкият организъм еволюира. Децата са по-податливи на - енергия.

35

Diseases

преди 14 години

Пестициди, инсектициди, Е-та, ГМО-та и т.н. Някой учудвали се защо сега децата още от малки се разболяват от заболяванията на възрстните.

34

Population

преди 14 години

След като оперират щитовидни жлези на седем годишни, какво да коментираме диабета.

fallback