Снимка: БГНЕС
fallback

Над 1700 стоматолози от цялата страна ще извършват безплатни профилактични прегледи през април, съобщи председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков.

Поводът за организирането на Месеца на оралната хигиена и профилактиката е, че над 1,5 млн. българи имат проблем с чувствителността на зъбите, каза Шарков.

Според данни на института за маркетингови изследвания "KfG България" над 21% от хората имат кървящи венци и парадентални заболявания.

Още по-шокиращо е, всеки десети българин пък не използва четка за зъби, посочиха експертите.

Проучването е направено между 1000 души над 15 години в периода 2008-2009 г.

Николай Шарков посочи още, че у нас процентът на децата с кариеси е много висок, а хората между 35 и 45 години имат до 18 зъба с кариеси.

„Нашата цел е да се повиши здравната култура на българина, а оттук и нивото на профилактиката на стоматологичните заболявания сред цялото население, допълни Шарков.

На телефон 02/ 809 28 28 ще може да се получи информация за най-близкия стоматолог, който се е включил в инициативата за безплатни прегледи през април.

Експертите призовават за редовни профилактични прегледи при стоматолог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 13 години

Стоматолог съм и май има нещо такова.Да не зне какво е четка за зъби чак незнам, но със сигурност българите са доста небрежни що се касае здравето на техните зъби.

31

хм

преди 15 години

предимно. което не означава, че трябва да елиминираме хигиената. тя все пак помага на добрия ген. но винаги ми е било странно как хора, които не поддържат хигиена, нямат кариеси и болни венци. всичките ми прародители не са ползвали четка и паста, само сода за хляб и сол. и всичките си умряха на по 90-103 години със здрави зъби, 32 на брой.Номерът е здрав ген и правилно хранене, което днес е леко невъзможно. Що се отнася до зъбния камък - трябва да се чисти редовно. Хората това го правят от векове. А содата междудругото пречи за образуването на зъбен камък и плака. Май бабите и дядовците са знаели най-добре.

30

varg1.blog.bg

преди 15 години

са важни грижете се за тях

fallback