32

Анонимен

преди 13 години

Стоматолог съм и май има нещо такова.Да не зне какво е четка за зъби чак незнам, но със сигурност българите са доста небрежни що се касае здравето на техните зъби.

31

хм

преди 15 години

предимно. което не означава, че трябва да елиминираме хигиената. тя все пак помага на добрия ген. но винаги ми е било странно как хора, които не поддържат хигиена, нямат кариеси и болни венци. всичките ми прародители не са ползвали четка и паста, само сода за хляб и сол. и всичките си умряха на по 90-103 години със здрави зъби, 32 на брой.Номерът е здрав ген и правилно хранене, което днес е леко невъзможно. Що се отнася до зъбния камък - трябва да се чисти редовно. Хората това го правят от векове. А содата междудругото пречи за образуването на зъбен камък и плака. Май бабите и дядовците са знаели най-добре.

30

varg1.blog.bg

преди 15 години

са важни грижете се за тях

29

преди 15 години

За съжаление наистина главната причина за кариесите е генът който става все по-слаб със следващите поколения защото слабите и болните хора се спасяват с лекарства и продължават. Но за съжаление ние сме безсилни към законите на природата. Като е казано да се разболява, разболява се!

28

преди 15 години

Фитнес в градския транспортУчени се усъмниха в полезността на морските продукти80% от ромите не знаят що е то туберкулозаВсеки пети българин издиша в леглотоРазбитото сърце разбива здравето

27

сема

преди 15 години

генът е важен,но не и водещ ако има профилактика.у нас такава за зъболечението липсва.а относно зъбният камък(подразних се от коментарите)-почистването е безспорно полезно за венците,прави се 2 пъти годишно и струва 20-30 лева.не бъдете невежи,информирането поне е безплатно.и престанете да се оправдавате за щяло и нещяло,млади сте предполагам и не ви отива.

26

сульо пульов

преди 15 години

Интересно,йогите не си мият зъбите с четка и паста!Използват специална клечка за междузъбието и изплакват устата с много вода!И това е!И дъвчат разни билки за поддържане на зъбите!

25

...

преди 15 години

И аз съм съгласна, че причината е предимно в гена...има си хора, с пролемни зъбки от деца....има си и достатачно голям брой възрастни хора, с доста съмнителна хигиена и все пак с нито едно кариесче...

24

преди 15 години

то не е до четката, а до ген, начин на живот, хранене и т.н.

23

gandoni

преди 15 години

Аз ползвам руска специална КОМБИНИРАНА четка - сутрин първо мия зъбите и изплаквам устата с голяма глътка ракия , после лъскам обувките и я закачам на стойката до огледалото.. - така след всяко ядене или излизане на вън..

22

съблезъб тигър

преди 15 години

Познавам хора, които си мият зъбите един път, и такива два пъти дневно...преди време се случи да ходя на гости на моя приятелка на гости от турски произход. Сутринта естествено ставам и първата ми работа със сънени очи на мивката с пастата и четката..бабата ме видя...и коментара беше: само си хабите зъбите. Аз четка и паста не съм ползвала..само хлябна сода и малко сол на пръста и търкаш. Погледни ме, една пломба и един зъб нямам изкаран а съм на 78 г. А вие какво правите, хабите се зорлен...Замислих се, може би беше права а може би не. Но навика си е навик, до ден днешен сутрин четкам, плакна със специална вода за уста, вечер-само мия. Но познавам не малко хора и то млади на по 20-25-30 г. които като ти се усмихнат и виждаш онава жълтото наслояване, което може да го постигне само човек, който не знае четка що е, а за пасти да не говорим...сигурно си мислят онези за ядене. Устите им миришат на ***, особенно неприятна гледка, и смея да кажа: не са от малцинствата, а са си чисти българи ( до колко сме чисти е друг въпрос), така, че и българите сме си мърляви. а и как да не бъдем? Комшиите са зъболекари, първо ми вземат от здравната книжка, после плащам...не евтино а цели 60 лв. за фотополимер. На въпроса колко струва по принцип..отговор: делят се на няколко вида, слагам ти най- хубавата, за това. Друг пък ти вади зъб за 1 час, след което се възпалява мястото и първо плащаш за вадене, после за лечение и се кръстиш хиляди пъти, че не са ти пробили синуса, че можело да стане по зле...та, за кои гладници по- напред? За онези дето ни дерат щем нещем или за онези при които отиваме доброволно с надежда да ни помогнат и да не сме от тези споменатите 10-ти. А и зъбите се развалят и от стрес и много други неща, не само от хигиена.....

21

потърпевщ

преди 15 години

Вярно е . Всички имат дъх на кисело и на никотин дето пушат.Те не знаят що е *** вие за зъбите се хванахте. Друга причина е че са скъпи стоматологичните услуги и за тях пари все недостигат.Абе беден и *** народ, апропо пълно с парвенюта "бизнесмени" ,още стои осила по гащите им.

20

преди 15 години

a zadaljitelno li e da se hodi na profilakti4en pregled :S

19

преди 15 години

Съвсем съм съгласен с номер 11,даже на места искат и повече .Така напромер моя приятелка ходи в лицево-челюстна хирургия за вадене на ретиниран мъдрец с операция.Въпреки,че беше с направление от своя стоматолог и искаха 350лв за операцията и 150лв за упойката,а в същото време същият хирург има частен кабинет,където ако направеше операцията,щяло да и струва 250лв. Е кажете ми тази цена нормална ли е. И не съм съгласен,че всеки 10ти българин българин пък не използва четка за зъби.Може да не яде качествена храна,ама българина си мие зъботе!!!!!!!!!! Не сме чак такива мърди

18

вайа

преди 15 години

ВИЕ, НАПРАВО НИ СЕ ПОДИГРАВАТЕ С ТАЗИ СТАТИЯ! ИЗКЛЮЧВАЙКИ *** И ГОРКИТЕ КЛОШАРИ, НЯМА, АМА НАИСТИНА НЯМА, В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРИН, КОЙТО, ПОНЕ СУТРИН, ДА НЕ СИ ИЗМИВА ЗЪБИТЕ С ПАСТА И ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ! ПОЗНАВАМ СТАРИ ХОРА, АМА МНОГО СТАРИ /ОТ 70 ДО 80 И ПОВЕЧЕ ГОДИНИ/, КОИТО ВИНАГИ, СЛЕД ВСЯКО ХРАНЕНЕ СА ПРАВИЛИ ТАЗИ ПРОЦЕДУРА - КАКТО И ПРЕДИ ДА СТАНАТ НА ТОЛКОВА ГОДИНИ. ХОРА ОТ НАЙ-ЗАБУТАНИТЕ СЕЛА В НАШАТА РОДИНА. ПРОБЛЕМЪТ Е НЕ В НЕМЪРЛИВОСТТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ, А В ТОТАЛНИЯ НЕДОСТЪП КЪМ УСЛУГИТЕ НА СТОМАТОЛОЗИТЕ! ТЪЙ КАТО НЯМАМЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПЛАЩАМЕ ЗЪБОЛЕЧЕНИЕТО СИ - ТОГАВА ЩЕ СИ НОСИМ БОЛКАТА! НИКОЙ НЕ ГО Е ГРИЖА! НО, ЕДВА ЛИ НЕ ПО ТОЗИ НАЧИН /ВЪЗОСНОВА НА ВАШЕТО ПРОУЧВАНЕ/, ДОКАЗВАТЕ ПАК, ЧЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД Е *** И НЕЧИСТОПЛЪТЕН! БАГОДАРЯ ВИ "ДОКТОРЕ"!!!

17

преди 15 години

почиства веднъж годишно и струва 20-30лв.

16

Makaveli

преди 15 години

Иска ти се да са 10%.....хахха излез от вас и преброй първите 100 човека които видиш по улицата и си направи сметка колко от тях са *** и нещо което прилича на тях. Можеш да включиш и турците в бройката ама ще те заболи главата.

15

Помашки българин

преди 15 години

Прадядо ми също не знаеше какво е паста за зъби и си умря със всичките зъби на 91 година и винаги твърдеше, че ние с тези пасти си разваляме зъбите.Естествено вина имат и газираните напитки, захарните изделия и всичките ***, които днес ядат много от хората (не и аз)...

14

преди 15 години

Почистване на зъбен камък не струва толкова, но и ползата от манипулацията е доста спорна. Друг въпрос е, че добавките в "храните", които сме принудени да ядем оказват влияние и върху зъби и венци. Само че никой не знае какво точно и в какви дози. Замислих се върху този факт, когато забелязах, че откакто не ям НИКАКВИ полуфабрикати, снаксове, бульончета и прочие Л....А, спряха да ми кървят венците. Пушач съм и мислех, че е от цигарите, но ето - все така пуша, а промяната е налице. Не е истина какви знайни и незнайни отрови ни рушат здравето. Нормално е преди с паста "Поморин" да е можело да се поддържат зъбите. Просто гадостите, които поглъщахме бяха в пъти по-малко.

13

преди 15 години

Какво му трябва на човек-сирене от палмово масло и четка за зъби :)