21 март, понеделник

ПРЕМИЕРА

Високо напрежение
Брадли Купър и Робърт де Ниро са звездите във „Високо напрежение“ – изпълнен с параноя екшън-трилър. Сюжетът разказва за писател, чийто живот е преобразен от свръхсекретно "умно хапче", което му позволява да използва 100% от мозъка си и да стане перфектната версия на себе си. Набързо превзема Уолстрийт, превръщайки дребни суми в милиони. Постиженията му привличат вниманието на могула Карл ван Луун (Де Ниро), който го кани да помогне за най-голямото сливане в корпоративната история. Уменията му обаче не са удобни за всички... Още за филма!

Майло на Марс
Майката на малкия Майло изчезва и се оказва, че е отвлечена от извънземни. На Марс жените са тоталитарни и напълно лишени от майчинско чувство. Те знаят, че в Слънчевата система има планета, наречена Земя, с човешки вид, чиито майки очевидно умеят да контролират поколението си. Отвличат по една такава на всеки 25 години и за съжаление попадат именно на майката на Майло. Той се втурва в космическо приключение, за да я спаси. Помагат му хай-тек разбирачът Дрибъл и противопоставящата се на своята раса марсианка Ки. Още за филма!

Червената шапчица

Новият хорър е дело на режисьора Катрин Хардуик, на която дължим още тийн драмата „Тринайсет“, сърфисткия полубиографичен Lords of Dogtown и първата серия от култовата вампирска поредица „Здрач“. Явно терзанията на младостта, представени поетично и максимално комерсиално са й запазена марка и „Червената шапчица“ не прави изключение. Разказва за немско селце, в което върлуват инквизицията, суеверието и митовете за вещици и върколаци. Централният персонаж е хубавицата Велъри, която може да разговаря с митичния Вълк на селото и която е разкъсвана между любовта и избора за съпруг на семейството си. Междувременно смъртността в гората нараства, а с нея и клишетата. Единственият параграф, по който този филм не е зле направен банален тийн хорър, е красивата омагьосваща визия.

ТЕАТЪР

ХаХаХа ИмПро 54
Извън границите на драматургията, в забавните игрови ситуации и импровизации. За пореден път ХаХаХа Импро Театър ще играе пред вярната си публика. Младите актьори успешно интегрират модела на американския импровизационен театър в българска среда. Те разказват истории, зададени от публиката чрез серия игрови ситуации. Резултатът – всички участват, всички се забавляват.
Славянска беседа
21 март (понеделник), 19,00

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Ако искам да свиря, аз свиря
На Силвиу му остават 5 дни преди освобождаването от дома за малолетни престъпници. Но те могат да се окажат цяла вечност, защото майка му се завръща след дълго отсъствие, за да отведе брат му със себе си. А Силвиу го е отгледал като свой син. Времето изтича през пръстите му. Сега вече всичко може да му се случи. Всичко за София филм фест 2011!
Дом на киното
21 март (понеделник), 20,30

22 март, вторник

ТЕАТЪР

Облогът на Паскал
Текстът, който на пръв поглед е пределно ексцентричен с решението си да бъде разговор между кучета, всъщност е остроумна и адски забавна пиеса на испанския философ, есеист, публицист и автор на над 40 театрални текста – Хуан Майорга. Разказва за тежко психическо и физиологично изпитание на живот, чест и смърт, пред което са изправени три кучета, борещи се за специалния нашийник на специалните служби. Решени архетипно (страхливият отличник, чистокръвният интригант и тайнственият интелектуалец), персонажите са повече хора от самите си стопани. Страхотните режисьорски решения, майсторска актьорска игра и забавни моменти, които те карат да се смееш с глас, в един момент стават и леко горчиви заключения за човешката природа. Проникновен, динамичен и различен – определено спектакълът е едно от добрите попадения на столична сцена.
Театър 199 Валентин Стойчев
22 март (вторник), 19,30

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Манчестър Юнайтед от Свищов
Документалният дебют на Стефан Вълдобрев разказва за 46-годишния Марин Левиджов, който се прочу из цяла България, като прие името на любимия си футболен отбор. Лентата обаче не засяга футбола, а разказва за борбата на един човек да намери себе си в последните 20 години, да се бори за желанията си в условията на „демокрация“, да сбъдне мечтите си. Още за филма от режисьора чети в интервюто! Всичко за София филм фест 2011!
Дом на киното
22 март (вторник), 19,00

ПАРТИ

Catch Your Spirit! Spirit of Burgas Warm Up Tour
Spirit of Burgas ще излезе от рамките на трите фестивални дни през лятото и ще подгрее феновете с две вълни от подгряващи фестивала партита в клубове в цялата страна. Първото стартира на 22 март от Строежа, където ще присъства и програмният директор на фестивала Иван Вълков, който ще отговаря на всякакви въпроси на публиката. Ще пускат резидентите на серията събития - DJ Fozzy и Мартин Михайлов, а специален гост ще бъде DJ Darkstep, съпътстван от MC Negy от лейбъла ILLMATE. Още - тук!
Строежа
22 март (вторник), 21,00

23 март, сряда

МУЗИКА

Ференц Шнетбергер и Маркус Щокхаузен
Третият концерт от тазгодишния Джаzz+ фестивал ще ни представи дуото Ференц Шнетбергер (китара) и Маркус Щокхаузен (тромпет). Музиката им е белязана от взаимното им влияние, допълнено с невероятни технически и импровизационни умения. Контролът  върху струните на Ференц Шнетбергер е уникален, докато Маркус Щокхаузен (тромпет) е с различен подход – той търси нетипичното, експериментира със звуците, без да стъпва в неслушаемото поле на свободния шумен джаз. Така двама много различни музиканти се срещат, за да предложат музиката си - модерен импровизиран джаз, с етно и електронни мотиви. Меланхолично и нежно настроение струи от последния им албум Nomad, в който се долавят класически, фламенко, джаз и самба елементи. Свиренето в него е великолепен пример за камерен джаз от най-високо ниво. Още за Джаzz+ 2011!
Sofia Live Club
23 март (сряда), 20,00

ТЕАТЪР

Мъртвата Дагмар или малката кибритопродавачка
Ироничното преобръщане на класическата детска приказка е поредният успешен и оригинален опит в драматургията на ghostdog, когото познаваме от „Пеперудите са всъщност изтребители“. Режисирана от Ида Даниел, постановката показва една нощ, в която оперативните дежурни служители на Ада и Рая разследват случая с измръзналото и обгорено тяло на малката кибритопродавачка Дагмар. Опитвайки се да установят виновниците за смъртта й, те разпитват призованите разказвачи. Андерсън обаче не е сред тях...
Сфумато
23 март (сряда), 19,00

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Краят
Руското предложение за Оскар тази година е забележителна история с интересен исторически и географски контекст и ярки със сложността си образи. Лентата, режисирана от Алексей Учител, е жанрова смесица от трилър, мелодрама и героичен епос с митични елементи. Действието се развива скоро след края на Втората световна война в Сибир. Руснаци и немци с драматични лични истории преживяват странна трансформация – победителите заемат местата на победените и обратно. Главният герой е Игнат – въплъщение на могъщия образ на съветския войн герой, който след преживения шок е болен и разсипан, но не и напълно унищожен. В забравеното от бога селце, населявано от оцелелите от концентрационните лагери на Хитлер изгнаници, немската и руската култура съжителстват в ежедневието. Всичко за София филм фест 2011!
Дом на киното
23 март (сряда), 20,45

24 март, четвъртък

МУЗИКА

Tri O Five / Jimix
Българската и германската група ще се съберат на една сцена, за да поведат публиката на пътуване първо през музикалната вселена на соул, фънк и грууви звученето, а след това – към по-твърдите жанрове, като поп рок и електро. Jimix се събират през 2007 в Кьолн и сами определят стила си, като „клуброк“. Музиката им, подобно на тази на Tri O Five, е резултат от интернационално събиране - Мат (кийборд и ефекти) и Дейв (барабани и беквокал) са англичани, Джими ( бас и вокал) е датчанин, а Йоша (китара и беквокал) е германец. Музикалните им влияния варират от Робин Гиб от Bee Gees, Vaya Con Dios, Лайнъл Ричи, Джо Кокър, Анастейша, Клиф Ричард и др. Песета им  I’m not looking for love става хит в родината им, до момента са издали EP-то  Critical day и са подгрявали групи като Status Quo,  Foreigner и  Scorpions.
Sofia Live Club
24 март (четвъртък), 22,00

ТЕАТЪР

Краят на играта
„Краят на играта“ на Лилия Абаджиева e блестящ втори опит (след "В очакване на Годо" в Сатирата) върху Бекет на режисьорката, който донесе на Николай Урумов Аскеер за поддържаща мъжка роля в представлението. Действието на пиесата включва четирима персонажи, които постоянно спорят и се карат помежду си - възрастният и сляп Хам, който не може да стане от инвалидната си количка, прислужника му Клов, който не може да седне, майка му и баща му, които нямат крака и живеят в кофи за боклук. Всички те са в полупразна стая на края на света, а пиесата се занимава с вечната игра, която разсейва човека от неминуемо идващия край, на който сме обречени от началото. Мрачно и абсурдно великолепие.
Театър 199
24 март (четвъртък), 19,30

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Подслон
Пълнометражният дебют в игралното кино на Драго Шолев разказва историята на 12-годишния Радо, син на треньора по водна топка Стойчев, който се изживява като пънкар. Баща му не може да разбере защо. След като е бил добър с него, синът му е готов на всичко, за да избяга с „първите срещнати на улицата наркомани”. Филмът е камерен и в него участват три деца и двама възрастни – Янина Кашева и Цветан Даскалов. Още – от самия режисьор тук и тук! „Подслон“ е носителят на голямата награда в Международния конкурс на София филм фест. И вероятно най-брилянтният сценарий в българското кино в последните 15 години. Всичко за София филм фест 2011!
Дом на киното
 24 март (четвъртък), 20,30

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase