Снимка: Александра филмс

18 юли, понеделник

ПРЕМИЕРА

Хари Потър и даровете на смъртта: Част 2

Действието на втората част на екранизацията на финалната книга от култовата поредица заварва нашите герои точно там, където ги оставихме в предишния филм. Хари Потър, приятелите му и целият магьоснически свят са на крачка от финалния сблъсък с ордите на Лорд Волдемор. Епичната битка между доброто и злото е и фон, на който е пресъздадено и проследено и пълното личностно разкритие на всеки един от главните герои, което показва колко дуалистични образи са те всъщност. Необходимият завършек е финалът на една епоха в съвременната поп култура. Така че остава само да го гледаш... Още за него – тук и тук!

Дори дъжда
Във филма си Исиар Болейн разказва историята на идеалиста Себастиан, който е твърдо решен да направи филм за една от най-сакралните фигури в световната история – тази на Христофор Колумб. Той иска да преобърне мита за пристигането на Западната цивилизация в Америка като сила на доброто. Филмът му ще покаже истинския замисъл на Колумб: жажда за злато, заробване на населението и ужасно насилие срещу дръзналите да му се опълчат. Затова той отива в сърцето на Боливия, където все още има индианско население и взима местен актьор за главната роля. Той обаче непрестанно предизвиква режисьора, обвинявайки го в лицемерие и евтини манипулации. Междувременно местното население е лишено от най-ценния ресурс – водата. И западът отново има пръст в несправедливостта...

Смяна на местата
Формулата европейски похвати+класическа холивудска комедия обичайно би трябвало да работи за развиването и обновяването на жанра. Това обаче не е случаят на „Смяна на местата“, който съчетава и двете, но без да показва нищо ново, при това – с излишно преиграване от великолепни актьори и постигнатите клишета в и без това изтъркания жанр. Историята разказва за съпрузите Ариан (Софи Марсо) и Юго (Дани Буун), които, уморени от безкрайните си неволи, решават всеки да поеме задълженията на своята половинка. Комичните ситуации (допълнени и с доста физически хумор), произтичащи от това, са ясни, а щастливият край дори не е задължителен.

ТЕАТЪР

ХаХаХа ИмПро 71
Извън границите на драматургията, в забавните игрови ситуации и импровизации. Летните изяви на ХаХаХа Импро Театър са на открито и все така забавни. Младите актьори успешно интегрират модела на американския импровизационен театър в българска среда. Те разказват истории, зададени от публиката чрез серия игрови ситуации. Резултатът – всички участват, всички се забавляват.
Парка на Военната академия Г.С. Раковски
18 юли (понеделник), 20,00

19 юли, вторник

КИНО

Матадор
Напрегната и изпълнена с еротика черна комедия – почит към декадентските страсти и елегантна сатира на буржоазните интимни пороци.
Euro Cinema
19 юли (вторник), 18,00

20 юли, сряда

МУЗИКА

Jaya The Cat
Добре познатите на българската публика Jaya The Cat ще направят първия си концерт у нас под открито небе и забавата отново е гарантирана. Страната ни е част от настоящото им европейски турне, а музиката им смесва ска, пънк, реге и адреналин.
Pork Pie
20 юли (сряда), 20,00

КИНО

Кама Сутра
В един свят, управляван от страстта, удоволствието и силата, любовта е най-префиненият начин да съблазниш някого.
Euro Cinema
20 юли (сряда), 20,30

21 юли, четвъртък

КИНО

Преди и след
Поредният успешен омнибус събрал звезден режисьорски състав включващ френската прима Фани Ардан, един от най-награждаваните режисьори от новата турска вълна Хюсеин Карабей, най-провокативният ирански режисьор Джафар Панахи, един от водещите режисьори от африканския континент Идриса Уедраого и бразилеца Тата Амарал. Още за Късо съедининение 2011.
Дом на киното
21 юли (четвъртък), 21,00

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase