18 март, петък

ТЕАТЪР

Нирвана
Представлението на Драматичен театър Пазарджик по пиесата на Константин Илиев разказва за любовната трагедия на Яворов (Христо Бонин) и Лора (Ирмена Чичикова). Между любовта и лудостта постановката представя женската обичаща, истерична и завоевателска енергия, която поглъща уморената същност на силно емоционалния творец. На места далеч от оригиналния текст, спектакълът е силно наелектризиран със страст и енергия, с противоречието между любовта и свободата, между привързаността и инстинкта за самосъхранение.
Сфумато
18 март (петък), 19,00

ПРЕМИЕРА

Българи от старо време

Емблематичната българска оперета на Асен Карастоянов е класика, осигурила си място в историята с рекорден брой поставяния на сцена у нас. Естествено е съмнението дали изобщо младите българи биха пристъпили на нея, но режисьорът Ники Априлов е убеден, че в историите за Българското възраждане има теми, които лесно биха могли да се пренесат в съвременен контекст. Още повече на фона на добрата маркетинг стратегия ролите на Хаджи Генчо и Дядо Либен да са поверени на популярните комици Руслан Мъйнов и Стефан Рядков. Спектакълът е наситен с цветни сцени и фолклорни празнично-обредни танци и ритуали,  пресъздадени от хореографите и танцьорите от НФА "Филип Кутев".
Музикален театър
18 март (петък) и 19 март (събота), 19,00

ПАРТИ

Paco Maroto
Испанската хаус легенда Paco Maroto отново ще застане зад пулта и пред българските си фенове за енергично хаус парти, поднесено само както той го може. Експериментирайки с различни стилове и звуци още от началото на 90-те години, той набляга на енергичния прогресив хаус, миксиран с причудливи и елегантни елементи. Стилът му през годините се трансформира в страхотен тек-хаус с ефектно електронно звучене. Многото му опити в миксирането на различни стилове в хауса допринасят за развитието на този стил в световен мащаб. Преди него атмосферата в клуба ще нажежи българската хаус легенда Giorgio B.
Yalta Club
18 март (петък), 23,00

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Тамара Дрю

В своята модерна комедия на нравите Стивън Фриърс („Опасни игри“, „Кралицата“) ни отвежда на закачлива разходка из английската провинция, изпълнена с остроумен диалог, наперени герои и изобилие от флиртове. Група начинаещи творци на словото се събират, за да почерпят вдъхновение от автора на бестселъри Никълъс Хардимънт в неговата къща. Aтмосферата се нажежава със завръщането на безразсъдно нахаканата Тамара Дрю – местното грозно пате, превърнало се в красив лебед. Всичко за София филм фест 2011!
Дом на киното
18 март (петък), 16,00

19 март, събота

ТЕАТЪР

Откат
След брилянтния дипломен „Пухеният“, младият режисьор Стайко Мурджев поставя втората пиеса на Захари Карабашлиев на театрална сцена. „Откат“ се движи между фикцията и действителността, гротеската и реалността, иронията и самоиронията. Съвременният фрагментарен сюжет е доразвит с езика на сценографията, 3D анимация, пластика и оригинална музика. Свързващото звено са срещите на един писател с неговите герои, при които виждаме как той претворява слабата пиеса на живота си в силен текст. Типична модерна драматургия с адекватно, динамично и оригинално решение.
Театър Българска армия
19 март (събота), 19,00

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Тройка
Новият филм на Том Тиквер (“Бягай, Лола!”) разказва за 40-годишните Хана и Симон, които живеят в Берлин. Без да подозират, и двамата се запознават с Адам и се влюбват в него. Но Хана забременява и въпросът е: кой е бащата? Всичко за София филм фест 2011!
Дом на киното
19 март (събота), 18,00

ПАРТИ

Butch
След като покори Пловдив, софийския си дебют ще направи Butch — създател на No Worries — песента-шампион в чартовете за 2010  и трак на годината според Pacha Ibiza DJ Awards 2010 (пускано на Insomnia Festival от Sven Vath и Josh Wink и намерило място в сетовете на Marco Carola, Luciano, Richie Hawtin, Ilario Alicante, Nic Fanciulli, Joe T Vannelli, Pete Tong, Danny Tenaglia). Базираният в Германия турски продуцент и диджей превзе на абордаж световната дeнс сцена и вече година държи първата позиция за най-чартвани артисти според Resident Advisor. Музиката му е разнолика и чувствена  и покрива широк спектър от звуци - от бликащ от енергия, хармоничен, перкусив тек хаус, през напомпано техно за кулминацията на вечерта до минималистични дийп саунд експерименти.
Element
19 март (събота), 23,00

20 март, неделя

ТЕАТЪР

Сирано дьо Бержерак
Най-доброто представление на Теди Москов от доста време насам. Деян Донков успява да пресъздаде в образа на влюбения в Роксана Сирано целия диапазон между поета и грубияна, а публиката успешно го следва – от смях до сълзи. Владо Карамазов също прави особено забавен контраобраз на селския хубавец Кристиян. Подобно на „Пушката ще гръмне след антракта“, „Сирано дьо Бержерак“ изкарва цялата меланхолия и поезия в театъра на режисьора, допълвайки я с типичните си иронични скечове и смях. Великолепна сценография на Чавдар Гюзелев и вълнуваща музика на Антони Дончев.
Народен театър Иван Вазов
20 март (неделя), 19,00

МУЗИКА

Sunday Art Report
Вечеринката се очертава особено забавна заради общата иронично-забавна порода на групите, които ще видим в неделя. Q-Check, Сърмата Хари, Мерудия и Уикеда ще обединят феновете си за една от най-концептуалните вечери на неделния фестивал до момента, а заедно с тях Мартин Карбовски ще представи новата си книга.
Строежа
20 март (неделя), 19,00

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

The Runaways
В кастинга за The Runaways има очевиден гег, защото той включва току-що преминалата в групата на пълнолетните Кристен Стюарт с похотливото й излъчване и все още малолетната, но оскъдно облечена Дакота Фанинг съответно в ролите на Джоан Джет и Чери Къри, фронтменки на заредената с хиперсексуалност и предхождаща пънка тийнейджърска сензация от 70-те години Тhe Runaways. Във филма ще видите сладката малка Дакота, която се перчи в корсет, и момичето от Здрач, което смърка невероятни количества кокаин. Но под стилната режисура на Флория Сиджизмонди тази лека шега се превръща в сериозен филм. Всичко за София филм фест 2011!
Дом на киното
20 март (неделя), 19,00

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase