10 януари, понеделник

ПРЕМИЕРА

Баария

Въпреки че трудно може да се сравни с шедьоврите му „Малена“ и „Легенда за пианиста“, новият филм на Торнаторе опитва да пресъздаде подобно усещане за епоха, в която огромни промени във външния свят се развиват паралелно с един човешки живот. "Баария" разказва за малко италианско градче през погледа на Пепино – от неговото детство до края на живота му. Още за филма – тук!

Сезонът на вещиците

Малко е тъжно, че актьори като Никълъс Кейдж се навиват да участват в проекти, които изглеждат обречени на присмех и кофти коментари от фенове и критика. Изборът обаче си е негов и "Сезонът на вещиците" е вече и у нас. Сюжетът разказва за двама рицари, натоварени с тежката задача да отведат девойка, набедена за вещица, до манастир за пречистване и изгаряне на клада. Въпреки отвращението им от непрестанните безсмислени убийства обаче, по пътя те започват сериозно да се съмняват дали кротката селянка наистина е толкова невинна, колкото изглежда. Драматичните събития ескалират в битки и опит за забавен диалог. Единственият успех обаче си остава здравият екшън.

ТЕАТЪР

Отворена брачна двойка
Смело можем да определим „Отворена брачна двойка“ като най-добрата комедия на миналия театрален сезон. Страхотна актьорска игра, великолепна режисура, оригинално сценографско решение и изключителна музика. Постановката на Мариус Куркински разказва за умопомрачително неуспешния опит на една брачна двойка да живее в отворена връзка...
Театър 199 Валентин Стойчев
10 януари (понеделник), 19,00

КИНО

Догвил
София филм фест за учащи стартира годината с шедьовъра на Ларс фон Триер – „Догвил“. В него сред въображаем театрален декор е разказана историята на красивата Грейс (Никол Кидман), която, бягайки от група гангстери, пристига в отдалечения миньорски град Догвил. Градският философ Том Едисън (Пол Бетани) я взима под своя закрила и сключва сделка с нея: тя ще помага на местните хора, а в замяна те ще й осигурят скривалище. Но когато бандата идва да я търси, жителите на Догвил започват да настояват за по-добра сделка заради риска да се грижат за горката Грейс. Тя много скоро ще разбере, че в този град добротата е нещо относително. Но Грейс крие много опасна тайна. Догвил може и да съжали, че изобщо е решил да й се озъби…
Дом на киното
10 януари (понеделник), 17,30

11 януари, вторник

ПРЕМИЕРА

Ритъм Енд Блус 2
След суперуспешния първи спектакъл на проф. Румен Цонев с пеещите актьори от МГТ „Зад канала“, идва и продължението – музикално представление със забавни скечове, впечатляващи многогласи и интересно представена музикална история. И докато чакаме с нетърпение втората постановка, предишната можете да си припомните тук!
Малък градски театър Зад канала
11 януари (вторник), 19,00
12 януари (сряда), 19,00

КИНО

Големият парад на Чарли
Филмът на Емил Флавен представлява антология от немите късометражки на великия комик с коментар от един от най-сериозните киноисторици – Жорж Садул.
Одеон
11 януари (вторник), 19,30

12 януари, сряда

МУЗИКА

Kottarashky Live Band
Странно е, че на фона на успеха му в чужбина участията му на живо у нас се броят на пръсти. Затова ще наваксаме с концерта тази седмица, на който ще представи албума си Opa Hey с музикантите Христо Хаджиганчев (китара, синтезатор), Александър Добрев (кларинет), Йордан Гешаков (бас) и Атанас Попов (барабани). Иначе Kottarashky е архитект, музикант и продуцент, чийто дебютен албум е издаден от престижния берлински лейбъл за уърлд музика Asphalt Тango, хвален от медии, като BBC и Guardian, и прекарал 5 месеца в World Music Charts Europe, където достига до високото трето място.
Sofia Live Club
12 януари (сряда), 21,00

КИНО

Храна за душата
След поредица от тежки емигрантски драми Фатих Аким му отпусна края със забавната Soul Kitchen – история за двамата братя и техните съмишленици и врагове по пътя към мечтания собствен ресторант.  Приятен хумор, чуден саундтрак и обещана усмивка през цялото време.
Euro Cinema
12 януари (сряда), 21,30

13 януари, четвъртък

ТЕАТЪР

Sofia Burlesque Revue
След като очароваха столичната публика с първото си шоу у нас, трупата на Lady Flo Neo Retro се завръща. Бурлеските ще изпълнят своето забавно и секси шоу, съчетаващо кабаре, танц, музика, ефектни костюми и еротика в стилен, закачлив и изтънчен спектакъл с над 150-годишна история. Още за предстоящото им шоу! Интервю с  Lady Flo чети тук!
Sofia Live Club
13 януари (четвъртък), 21,00

МУЗИКА

Buskers Play In
Проектът Buskers Play In ще събере на едно място улични музиканти, актьори, илюзионисти и импровизатори и всички те ще изнесат четиричасов спектакъл с различни части, който ще приключи с jam session с певицата Миленита. Още за проекта – тук!
Софийски университет
13 януари (четвъртък), 19,00

КИНО

Козият рог

С филма "Козият рог" (1971) на режисьора Методи Андонов по сценарий на Николай Хайтов ще бъде отбелязан Денят на българското кино – 13 януари. Още за него – чети тук!
Одеон
13 януари (четвъртък), 19,30

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase