1 ноември, понеделник

ПРЕМИЕРА

Лесна, А
Жанровете се изтъркват, а истории се претворяват милиони пъти. Когато обаче училищна комедия успее да се задържи в боксофиса повече от очакваното, обърни й внимание. „Лесна, А“ е забавна, иронична преработка на Алената буква от Натаниел Хоторн, в която Олив е интелигентно, но не особено популярно в училище момиче. Една лъжа за купон с колежани рязко променя нещата и пълната анонимност се променя в славата на най-голямата уличница в училище. Комичните обрати в така поставената ситуация са много, а удовлетворението и усмивката – гарантирани.

Убийствен пъзел 3D
Не случайно поредната част на най-успешната хорър поредица на всички времена излиза без числото 7 в заглавието, но пък с модерния напоследък придатък „3D“. Филмът дава в пъти по-реалистично и окървавено преживяване и не продължава, а дава завършек на всички недовършени истории до момента. Познати персонажи се завръщат, някои повръщат, а ние се чудим как от стилния, идеен и прихологически обоснован първи филм се стигна до касапницата....

Ако някой те обича
Новото българско кино безспорно се събужда и доказателствата валят както в бутиковите киносалони, така и в моловете. Тази седмица обиколката си на голям екран започва „Ако някой те обича“ – разказ за невъзможната обич между пианиста Александър Паскалев и неговата ученичка Нора и срещата им след години. Сърцераздирателен и мелодраматичен, той увлича в перипетиите на една чувствителна душа, която се бори с връхлитащата стихия на любовта.


ТЕАТЪР

Мармалад
Едно от представленията с най-дълъг живот на софийска сцена продължава да намира своите зрители. Теди Москов режисира редица звезди, за да сътвори поредната си магическа смесица от хумор, социални прозрения и артистизъм. Или както се казва в описанието: „Едни артисти излизат на една сцена и говорят едни неща (на едни хора), които са много важни. През това време едни музиканти свирят едни други неща. По едно време става интересно, по едно време не става чак толкова интересно“:
Народен театър Иван Вазов – сцена Сълза и смях
1 ноември (понеделник), 19,00.

2 ноември, вторник

МУЗИКА

Richard Marx
Куп вечни хитове и тон развълнувани женски сърца. Американската суперзвезда идва в у нас и концертът му не е за пропускане, ако все още се просълзяваш на някой от евъргрийните Hazard, Endless Summer Nights, Right Here Waiting или Now and Forever. Неостаряващ като песните си, Richard Marx ще изпълни и няколко по-нови парчета от последния си албум Emotional Remains (2009).
Национален дворец на културата
2 ноември (вторник), 20,00

КИНО

Бразилия
Една вечна антиутопия със саундтрак, който никога не забравяш. Робърт де Ниро като водопроводчик в свят на кошмарно управление, тероризъм, бомбардировки, непредсказуеми случки, но и мечти и истинска любов. Полетът на фантазията на Тери Гилиъм и неговите герои в една уникална визия, несравнима с нищо друго. Класика.
Одеон Филмотечно кино
2 ноември (вторник), 17,00

3 ноември, сряда

КИНО

Легенда за пианиста
Един гениален пианист на един кораб. Джузепе Торнаторе в реверанс към класическото кино разказва историята на музикант, за когото новият свят е прекалено голям, защото минисветът на кораба все пак е изразим. Поетичен, вълнуващ и динамичен, „Легенда за пианиста“ е един от задължителните шедьоври на века, които трябва да изпитате на кино...
Euro Cinema
3 ноември (сряда), 13,00

ТЕАТЪР

Десет малки негърчета
Да поставиш Агата Кристи на сцена, е рисковано, заради което уважаваме усилията на Красимир Спасов да преработи вечната кримка в театрален сценарий. В него 10 човека с тайни грехове в миналото се оказват затворени на остров. И както се чудят как са се озовали там, разбират, че сред тях има убиец. Кой е той – ще разберете от песничката...
Театър Българска Армия
3 ноември (сряда), Голяма сцена, 19,00

МУЗИКА

Neo Bossa
Под името Neo Bossa чудният глас и пеене на Петър Салчев ще ни зарадват с преработки на някои от станалите популярни вече авторски композиции на изпълнителя, като Несбъднат и Virtual, както и съвсем новите Can not be true и Neo bossa.
В новия проект се изявяват още музикантите Димитър Льолев (саксофон), Боби Вълчев (пиано), Александър Леков (контрабас) и Емил Пехливанов (ударни).
Soul In Da Hole
3 ноември (сряда), 21,30

4 ноември, четвъртък

ТЕАТЪР

Тестостерон
В Полша на един мъж в разцвета на силите си му писва от глупостите тип "100 начина да получим оргазъм", "Перфектното фелацио" и "Накарайте го да завие от страст" и решава да напише пиеса за мъже. С аромат на бира и усещане за натъртени кокалчета се ражда „Тестостерон“ – иронична и изпълнена с хумор пиеса, която определено ще ви забавлява, дори и да не сте от силния пол. Още за постановката чети тук!
Народен театър Иван Вазов – сцена Сълза и смях
4 ноември (четвъртък), 19,00

КИНО

Партитурите на Бетовен
Тотално неправдоподобна, но пък добре заснета и измислена, историята на полякинята Агнешка Холанд ни потапя в писането на последната симфония на Бетовен. Новото действащо лице е младата и амбициозна студентка от Виенската консерватория Ана Холц (Даян Крюгер), която помага на композитора, който се бори с бедността, глухотата и слепотата. Резултатът – страстен филм с голяма част от екранното време, посветена на музиката. И въпреки че е далеч от шедьоври като "Амадеус" на Форман или „Безсмъртна любима", „Партитурите на Бетовен“ определено е приятен за гледане. Още за филма чети тук!
Euro Cinema
4 ноември (четвъртък), 15,00

МУЗИКА

Нова генерация
Името Нова генерация е достатъчно за отключването на стотици врати и сърца на хора, израснали с музиката на емблематичната група. И въпреки светещия въпрос дали трябва името на формацията да се запази след смъртта на сърцето на групата Димитър Воев, в последните години Екатерина Атанасова, Симеон Воев, Михаил Пешев, Кристиян Костов и Дани Годжев активно свирят и композират. Можем да ги видим на живо с новите им песни, както и с класиките на Нова генерация, като „Арлина“, „Безнадеждност, моля любима“, „Скорпионите танцуват сами“ и „Само двама“ тази седмица.
Sofia Live Club
4 ноември (четвъртък), 22,00

5 ноември, петък

ФЕСТИВАЛ

So!Independent
So!Independent стартира със селекция чудно пълнометражно и късометражно, документално, анимационно и игрално американско независимо кино. Още за програмите на фестивала виж тук и тук!

ТЕАТЪР

Отклонения
Момиче и момче и мъж и жена. Всеки харесва някого, но онзи "някой" харесва друг. Едно разминаване между четирима души. Най-накрая всички остават сами. Липсва им начин на достигане до другия. Не намират верния ход, правят нещо не по верния начин и не във верния момент. Пиесата на един от най-обещаващите млади български драматурзи – Здрава Каменова отново на сцена, този път – в Младежкия театър. Още за нея чети тук!
Младежки театър Николай Бинев
5 ноември (петък), Камерна зала, 19,00

МУЗИКА

Skism
Лондонският дъбстеп гуру Skism идва за парти у нас, за да демонстрира на живо как и защо плени критика и фенове, когато преди няколко години премина към тъмната страна на новия стил. Очертава се разбиващо парти с бас, който прониква в теб и разбърква вътрешностите ти, подсигурен и от местната подгрявка от Tommy Gun & World Premiere (True Badness), Asian Detective & Zinnat (Soundforia), Tekniq (Submonks/MRVK Grew), Onslaught & Chinchillah (MRVK Grew), Monotype (Dubplate Terra). Още за партито: тук.
Парти център 4 КМ
5 ноември (петък), 22,00

ПАРТИ

Eddie Halliwel
Петъчното парти в Ялта е поверено на английската звезда Eddie Halliwell – редовен посетител на Ибиса и носител на почти всички престижни диджей награди. Отличително транс звучене, невероятни технически умения, вдъхновяващо сценично присъствие и учудваща способност да усеща настроенията на своята публика – аргументи Tiesto да го определя за „легенда” на електронната музика определено не липсват. Ще можем сами да се убедим в това този петък в Ялта.
Yalta Club
5 ноември (петък), 22,00

6 ноември, събота

ТЕАТЪР

Гълъбът
Колкото и да е трудно да си представим монологичната новела на Зюскинд за сцена, Десислава Шпатова е успяла да намери решение, което не просто пренася духа на произведението, но и ги допълва с нови пластове и идеи. Освен от монолога, блестящо изигран от Владо Пенев, те идват от безмълвното, но завладяващо присъствие на Снежина Петрова, която се вихри по сцената в своя неповторим стил, изграждайки действие в действието – на места в синхрон, на места тотално противоположно с основния сюжет. Определено едно от най-интересните заглавия в последните сезони...
Народен театър Иван Вазов
6 ноември (събота), Камерна сцена, 19,00

КИНО

Вой
Всички заглавия от програмата на So!Independent в деня си заслужават, но се спирам на точно това, защото представя ключова за раждането на контракултурата история – написването на прочутата поема „Вой“ на Алън Гинсбърг. Прекрачващият жанровите граници филм отразява както стряскащата оригиналност на самата поема, така и времето, в което за нея поетът е изправен на съд и актуалните и сега въпроси за дефиницията за непристойност, границите на свободното изразяване и природата на изкуството. За подготовка пък можете да загреете с някой от добрите български преводи на произведението – на Владимир Левчев, или Стефан Иванов.
Дом на киното
6 ноември (събота), 19,00
Cineplex
7 ноември (неделя), 19,00

ПАРТИ

Alice Russell и TM Juke
Второто парти от поредицата Feel Reel е и втора среща с прекрасната певица, която ни зарадва и миналата година с чуден концерт в "Универсиада". Този път идва с един от основните виновници за музиката й TM Juke и ако питате нас, определено не трябва да ги изпускате... Още за Feel Reel, чети тук!
Sofia Live Club
6 ноември (събота), 22,00

МУЗИКА

Final Prayer

Европейската хардкор шайка ще зарадва родните фенове с концерт, зареден с тонове енергия и агресивен звук. Ще ги подгряват столичаните Redound и гърците Senseless, а веселбата е гарантирана. Още за концерта, чети тук!
The Box
6 ноември (събота), 21,00

7 ноември, неделя

ТЕАТЪР

Ножица-трепач
Луксозен фризьорски салон, където са се разположили няколко клиенти, сред които един арменец-антиквар, някакъв странен тип и разглезена, богата баронеса. Мистериозно убийство с фризьорска ножица на горния етаж превръща всички в заподозрени, а странният тип се оказва следовател. Класическата кримка обаче разчита не само на оплетени обрати, а и на гласа на публиката, която в крайна сметка разплита загадката... Забавно, динамично и интерактивно – едва ли пред някой стои въпросът как представлението „Ножица-трепач“ е на сцена толкова дълги години...
Театър Българска Армия
7 ноември (неделя), Голяма сцена, 19,00

КИНО

Пиано блус/Пътешествие с Мартин Скорсезе през американското кино
Двата документални филма ни отварят вратата към световете на Скорсезе и Клинт Истууд, с техните страсти, мисли и хобита.
Истууд изследва вечната си страст към пиано блуса, използвайки безценни редки исторически кадри, както и интервюта и изпълнения на такива живи легенди като Пайнтоп Пъркинс и Джей Макшон, а също и на Дейв Брубек и Марша Бол.
"Пътешествие с Мартин Скорсезе през американското кино" пък е оригинално представена 4-часова сбирка от откъси от съкровищницата на американската кино класика на един от най-запалените киномани, станали вече част от нея. В подбора присъстват уестърни (от "Следотърсачите" до "Непростимо"), мюзикъли (от "Бъзби Бъркли" до "Ах, този джаз") и гангстерски филми (от "Обществен враг" до "В упор"), а също и такива разчупващи клишетата шедьоври като "Изгрев", "Гражданинът Кейн" и "2001: Космическа одисея".
„Пиано блус“ е в Cineplex
7 ноември (неделя), 17,00
„Пътешествие с Мартин Скорсезе през американското кино“ е в Дом на киното
7 ноември (неделя), 17,00

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase