27 септември, понеделник

ТАНЦ

 

Sofia Dance Week вече три дни радва столичната публика със селекция от иновативни спектакли на съвременни танцови компании. Тази година един от важните акценти е представлението на белгийската компания Ultima Vez, което ще се играе два пъти – на 27 и 28 септември, поради огромния интерес.

 

Създадена от един от най-важните изобретатели на нов танцов език – Вим Вандекейбъс, Ultima Vez вече ни накара да притаим дъх с “Огледало”. Новият им спектакъл е със заглавие “Mаймунски сандвич” и определено не е за изпускане, а билетите са на свършване...

 

КИНО

 

Седмицата на Късо съединение е в своя вихър, а днес можете да гледате индийската селекция „Десет приказки“ от 20,00 в Euro Cinemа. Пълната програма, можете да видите тук.

 

ТЕАТЪР

 

Четири стаи

Какво по-добро в понеделник от разпускаща забавна и нетрадиционна постановка? Ами билет на половин цена! На 27 и 28 септември двама влизат с един билет на един от най-интересните и сполучливи спектакли от миналия сезон – „Четири стаи“. Четири екипа, четири стаи и едно пиколо, прехвърчащо между тях на Нова година...

28 септември, вторник

 

ПРЕМИЕРА:

 

Стъклената река

Най-после на голям екран тръгва филмът на Станимир Трифонов, създаден по фрагменти от едноименния роман на Емил Андреев. В главните роли на криминалната приключенска история са Стефан Вълдобрев, Иван Ласкин, Захари Бахаров, Стефан Данаилов. Още за филма чети тук!

 

Яж, моли се и обичай

„Яж, моли се и обичай“ е точна екранизация на романа със същото заглавие на Елизабет Гилбърт. Лек и приятен, филмът няма да остане завинаги сред най-големите ви кино шедьоври, но ще ви напомни за важните неща в живота, най-ценното сред които – самото живеене. Още за филма чети тук!

 

КИНО

 

Антихрист

Филмът събитие вече беше прожектиран на Киномания и София Филм Фест. Ако обаче не сте се престрашили да се изправите срещу тъмното подсъзнание на Ларс Фон Триер, сега е моментът – „Антихрист“ е в Дом на киното на 28 и 30 септември от 21,00 часа.

 

ТЕАТЪР

 

Сирано дьо Бержерак

Най-доброто представление на Теди Москов от доста време насам. Деян Донков успява да пресъздаде в образа на Сирано целия диапазон между поета и грубияна, а публиката успешно го следва – от смях до сълзи.
28 септември (вторник), Голяма сцена, 19,00

 

29 септември, сряда

 

КОНЦЕРТ

 

Енрике Иглесиас

Енрике Иглесиас, Shugababes и Sonique. Какво повече? 19,00 часа в парковото пространство зад музея „Земята и хората”!

 

ПРЕМИЕРА

 

Влез в час!

След 18 успешни сезона на „Секс, наркотици и рокендрол“ Андрей Баташов е готов с нов спектакъл по текстовете на Ерик Богосян. Той търси истината в живота както чрез сцената, така и с близкия контакт с публиката, а самият актьор възприема призивното ново заглавие от афиша като акция на мислещите срещу посредствеността и негативизма.
29 септември (сряда), 20,00

 

30 септември, четвъртък

 

КНИГИ

 

Роса Монтеро

Една от най-изявените писателки в съвременната испанска литература – Роса Монтеро – ще се срещне с българските си читатели от 18,30 в Институт Сервантес. Българската публика я познава от преведените „Дъщерята на канибала” и „Указания за спасяването на света”.

Роса Монтеро е родена през 1951 г. в Мадрид, където учи философия и литература. Първата й книга излиза през 1976 г. Оттогава има публикувани близо тридесет творби. Лауреат е на множество испански и европейски литературни награди.

 

КОНЦЕРТ

 

Nasekomix

По-вълнуващо отвсякога, триото продължава да прави своите бутикови концерти след излизането на брилянтния им дебютен албум Adam`s Bushes Eva`s Deep. Поредният ще се състои в Sofia Live Club от 22,00 часа.

 

Светльо & The Legends

Малко по-рано – от 21,00, любителите на пънка ще могат да се срещнат със Светльо & The Legends за един от последните концерти на открито в Порк Пай в Борисовата. Ще чуем освен класиките на бандата, и летния хит „Боли ме гъза“, както и песни от предстоящия им албум „Пени-се“.

 

1 октомври, петък

 

ПРЕМИЕРА

 

Балкански синдром

Мариус Куркински определено знае как да работи с българска драматургия (спомни си “Сътресение”) и след серията неособено успешни постановки след моноспектакъла си, в края на миналия сезон направи най-добрия си режисьорски опит с “Отворена брачна двойка” в Театър 199. Този път работи по Стратиев с младата част от трупата на Малък градски театър “Зад канала” и очакванията са за много смях. Пробвайте!
1 октомври (петък), Малък градски театър Зад канала, 19,00

 

Фрида

Премиерата на Младежкия открива Панаира на младите, където и тази година ще се изявят някои от най-интересните представления на следващото театрално поколение. В ролята на легендарната художничка е Станка Калчева, а действието на пиесата на Саня Домазет се развива в последните дни на Фрида Кало, която е на легло, докато зад нея на голям екран се сменят цветни пейзажи от Мексико и изпълнения й със страст, кръв, болка и любов живот и творчество.
1 октомври (петък), Камерна зала, 19,00

 

ПРОМОЦИЯ

 

Kuln

Психеделичната алтернативна банда е наоколо отдавна, но след няколко години мълчание е готова с нов албум – Moksha, от който вече излезе приятното и меланхолично пилотно парче Utopia. Ако съдим по чудния им концерт на Spirit of Burgas, са в чудесна форма, а концертът в The Box стартира националното им турне по промоцията на албума. Освен бандата на сцената ще се качат гост-участниците Ангел Каспарянов (СЕПУКО 6), Цветан Хаджийски (SMALLMAN), Мирослав Костадинов (TWIST) и Калин Велчев (Q-CHECK). Очертава се паметно...
1 октомври (петък), 20.00 часа.

 

КОНЦЕРТ

 

Миро (Джанго Зе)

След продължителен и успешен период на лондонската клубна сцена, в последно време фронтменът на Джанго Зе Мирослав Атанасов все по-често прелита между Острова и България и превръща всеки от концертите си тук в празник за любителите на уърлд и фюжън музиката, която е неопределима жанрово, но определено носи добро настроение. Поредният концерт е в Суинга – пробвай го!
Swingin' Hall, 1 октомври (петък), 22,00

 

Уикенд с Dnes.bg

 

2 октомври, събота

 

Sandy Rivera

Един от любимците на българската публика ще открие есенния парти сезон с поредното си гостуване у нас,за което танците до сутринта, доброто настроение и чудната селекция от хитове са гарантирани. Началото е след полунощ, а мястото - Ялта.

 

Kozza Mostra

В последно време реге бандата записва новия си албум, а посоката е все по-леко реге и по-забавни и слънчеви текстове. Можеш да провериш докъде са стигнали на 2 октомври от 22,00 часа в Angel Heart

 

P.I.F.

След като се раздели с част от бандата, които се присъединиха към Дичо и V.O.XX, Димо е готов с нов проект, който променя предимно живото представяне на групата. Всеки техен концерт се превръща в спектакъл, като визията става равноправна с музиката. Проектът не е нов, имайки предвид представянията им с куклени спектакли и всички интересни решения до момента, но със сигурност праща групата на ново пътуване. Можеш да се включиш на 2 октомври в Маската след 23,30. 

 

3 октомври, неделя

 

Приятнострашно

Представление за любов, за важните избори в живота, изпълнено с магическия подход към драматургията на Яна Борисова и майсторството на Галин Стоев да изгражда въображаеми светове с режисурата си. Поетично, искрено, леко странно като живота, “Приятнострашно” е представление събитие на миналия сезон. Ако сте го изпуснали – неделя, Театър 199, 19,30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase